Τι αλλάζει και τι δεν αλλάζει μετά το μήνυμα του ΠΟΥ για τον παγκόσμιο συναγερμό
Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με το τέλος της περιόδου της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, κινητοποίησε διαφορετικά αντανακλαστικά σε παγκόσμιο επίπεδο και φυσικά και στην Ελλάδα.
Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο ΠΟΥ διαφοροποιήθηκε ή ερμηνεύτηκε διαφορετικά στην πορεία, καθώς οι περισσότεροι θεώρησαν, ότι κήρυξε το τέλος της πανδημίας, ωστόσο η πραγματικότητα και αυτό που επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός είναι πως αίρεται το επίπεδο του παγκόσμιου συναγερμού και παράλληλα πως η λοίμωξη εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως απειλή για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη, είναι λανθασμένη η εκτίμηση, ότι η πανδημία έχει τελειώσει, και πως θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν στο μέτρο του δυνατού και εφικτού και ανάλογα με τις υποκειμενικές συνθήκες, και κάποια από τα βασικά μέτρα προστασίας.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ITV υπάρχουν τρία διαφορετικά επίπεδα για την πανδημία εκ των οποίων μόνο το πρώτο, που αφορά στην επείγουσα κατάσταση περνά σε μία πιο χαλαρή στάση. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτό που ο ΠΟΥ λέει, είναι, ότι αίρεται ο επείγον χαρακτήρας αντιμετώπισής της. Ουσιαστικά για τον πολίτη δεν αλλάζει κάτι, εκτός από το ότι διαμορφώνεται μία αντίληψη που ίσως παγιωθεί, ότι έχουμε ξεπεράσει πια τον κίνδυνο και συμπεριφερόμαστε, όπως και πριν την πανδημία. Είναι αλήθεια βέβαια, ότι τον τελευταίο χρόνο, το παθογόνο δεν προκαλεί τόσο σοβαρή νόσηση και γι’ αυτό βλέπουμε ηπιότερη συμπτωματολογία, παρόλα αυτά όμως εξακολουθούμε να έχουμε ασθενείς να νοσηλεύονται και ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους», ανέφερε η κα Ντζάνη.
Σύγχυση για τους θανάτους και τα εμβόλια
Αν όμως η ανακοίνωση του ΠΟΥ προκάλεσε μία φορά μία σχετική αναστάτωση ή παρερμηνεία, η ανακοίνωση του ΕΟΦ σχετικά με την ετήσια ενημέρωση για την συσχέτιση των εμβολίων με τους θανάτους ή τις παρενέργειες από αυτά, τα έκανε πολύ χειρότερα. Πηχυαίοι τίτλοι και ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων αμέσως μετά την αναφορά του ΕΟΦ έκαναν λόγο για 63 συνολικά θανάτους στην Ελλάδα, που οφείλονται στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ενώ η αναφορά του Οργανισμού ήταν αρκετά διαφορετική. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ο ΕΟΦ έγινε αποδέκτης για το 2022, 1.633 αναφορών για ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ υπήρξαν και 63 αναφορές για θανάτους. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ όμως από τα 63 αυτά περιστατικά, δύο αξιολογήθηκαν, ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό, 12 από τις αναφορές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό, 14 δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία και για 35 αναφορές αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία.
Η κα Ντζάνη μιλώντας γενικότερα έκανε λόγο για μία επιβεβαίωση της έλλειψης κουλτούρας στην επίσημη ενημέρωση και στον τρόπο που αυτή πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό και με την έλλειψη πόρων για τους κρατικούς φορείς και οργανισμούς ή ακόμη και για τους ιδιωτικούς.
«Είναι απολύτως σωστή η ενέργεια του ΕΟΦ να κάνει τις ετήσιες αναφορές του γιατί αυτό επιτάσσει η φαρμακοεπαγρύπνηση, όμως όταν εκδίδεται μία τέτοια αναφορά θα πρέπει προηγουμένως ή ταυτόχρονα να υπάρχει και ενημέρωση ή επεξήγηση προς τα μέσα ενημέρωσης, που θα αναλάβουν την υποχρέωση στη συνέχεια να ενημερώσουν την κοινή γνώμη. Στην περίπτωση των εμβολίων αυτό που εξετάζει ο ΕΟΦ είναι αν συνολικά έχουμε περισσότερα περιστατικά από αυτόν τον αριθμό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αναμενόμενο ή φυσιολογικό, ώστε τότε να σημάνει συναγερμός. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχουν περιστατικά τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη αναζήτηση και διερεύνηση», ανέφερε η κα Ντζάνη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ