Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης της Κρίσης από τον Covid-19 του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαντά σε ερωτήματα που τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους.
Θέλω να δώσω αίμα. Επιτρέπεται η αιμοδοσία τώρα εν μέσω πανδημίας;
Οι ανάγκες σε αίμα παραμένουν το ίδιο αυξημένες όπως και πριν την πανδημία. Οι περιορισμοί που έχουν αναγκαστικά επιβληθεί κάνουν διστακτικούς αρκετούς από τους εθελοντές και τους υποψήφιους αιμοδότες.
Για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και των ίδιων των αιμοδοτών μην προσέρχεστε ΕΑΝ:
- έχετε πυρετό ή άλλα συμπτώματα ενδεικτικά για λοίμωξη από κορωνοϊό (όπως βήχας ή δύσπνοια)
- είχατε στενή επαφή με άτομο που επιβεβαιώθηκε ή είναι ύποπτο ότι προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό τις προηγούμενες 14 ημέρες
- έχετε επιστρέψει από ταξίδι σε χώρα με πολλά κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες
- έχετε διαγνωσθεί ότι νοσήσατε από κορωνοϊό και δεν έχουν παρέλθει 28 ημέρες από τη εξάλειψη των συμπτωμάτων
Υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 από τη μετάγγιση;
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι η μετάγγιση αίματος μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό ή οποιονδήποτε άλλον κορωνοϊό. Αυτή η οικογένεια ιών δεν σχετίζεται με τις μεταγγίσεις. Οι ιοί έχουν ανάγκη να συνδεθούν σε “ειδικές θέσεις” πάνω στα κύτταρα του ατόμου που προσβάλλουν για να εισέλθουν στο εσωτερικό τους. Τέτοιες θέσεις για τον COVID-19 εντοπίζονται στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και, λιγότερο, του γαστρεντερικού συστήματος. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός προσβάλλει τα κύτταρα του αίματος ή ότι χρησιμοποιεί το πλάσμα για τη “μετακίνησή” του σε άλλα όργανα.
Με βάση όσα γνωρίζουμε ως τώρα ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι απειροελάχιστος (οι Καναδοί ειδικοί τον υπολογίζουν 1 στο 100.000.000).
Εάν είστε υγιής και αισθάνεστε καλά, προγραμματίστε να δώσετε αίμα. Είναι επιτακτική ανάγκη.
Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας
Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας