Απαντήσεις στο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης της Στέγης Plasmata II
Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως πως η τεχνολογία το design και η συνεργασία μπορούν να ανοίξουν προκλήσεις στο σχεδιασμό, τη μηχανική και τη συμμετοχή της κοινότητας ή πως παντρεύεται η παράδοση με την τεχνολογία και πως η επεξεργασία της πρώτης ύλης και η τέχνη της ύφανσης μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο, δόθηκαν στο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο πλαίσιο της έκθεσης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, Plasmata II στο παραλίμνιο των Ιωαννίνων.
Τίτλος του εργαστηρίου για ενήλικες που έγινε το πρωί της Πέμπτης στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» ήταν «ο κύκλος του μαλλιού: Από την παράδοση στην καινοτομία».
Πολλές από τις τεχνικές παραγωγής μαλλιού έχουν παραμείνει ίδιες από τον περασμένο αιώνα. Οι παραδοσιακές τεχνικές που αντιπροσωπεύουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, και μπορεί να είναι πιο σχετικές από περιβαλλοντική ή κοινωνική άποψη, κινδυνεύουν να χαθούν. Από το πρόβατο στο τελικό προϊόν, παρουσιάστηκε ο κύκλος του προβάτινου μαλλιού και τα είδη που συναντάμε στην Ήπειρο. Με τη βοήθεια μηχανημάτων ψηφιακής κατασκευής, δημιουργήθηκαν επίσης τρισδιάστατα εργαλεία που βοηθούν στην ύφανση.
Στα Γιάννενα, τα Plasmata και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν, συνομιλούν με το παρελθόν και το μέλλον, ανοίγουν έναν διάλογο ανάμεσα στο υλικό και το άυλο και καλούν τους πολίτες να αναζητήσουν τις καταβολές τους για να ονειρευτούν το κοινό μας μέλλον.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ