Επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας με 249 ψήφους
Με άρωμα Ηπείρου για μία ακόμα φορά το Προεδρείο της Βουλής. Πρόεδρος εξελέγη ξανά ο Κώστας Τασούλας ενώ Αντιπρόεδρος θα είναι η Όλγα Γεροβασίλη που διαδέχεται από το κόμμα της την Μερόπη Τζούφη.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, εξελέγη την Τρίτη με 249 ψήφους, ενώ 51 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής έγινε με ονομαστική ψηφοφορία, (σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού της Βουλής).
Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους βουλευτές «να συμβάλλουν ώστε η Εθνική Αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που θα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός».
Δεσμεύτηκε μάλιστα να διαφυλάξει και να διευκολύνει «είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την αποστολή του», εκφράζοντας τη βεβαιότητα «πως σε αυτή την σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».
«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.
Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.
Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής πιο αναλυτικά και συνέχισε:
«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.
Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος», ανέφερε ακόμα.
Εκλογή Αντιπροέδρων
Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδρίασε το απόγευμα και για την εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, , ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας το οποίο έχει ως εξής:
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκλέχθηκαν:
Για το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου ο Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος έλαβε 269 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», επί συνόλου 299 ψηφισάντων.
Για το αξίωμα του Β΄ Αντιπροέδρου ο Γεώργιος Γεωργαντάς, ο οποίος έλαβε 269 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», επί συνόλου 299 ψηφισάντων.
Για το αξίωμα του Γ΄ Αντιπροέδρου ο Αθανάσιος Μπούρας, ο οποίος έλαβε 269 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», επί συνόλου 299 ψηφισάντων.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκλέχθηκε για το αξίωμα του Δ΄ Αντιπροέδρου η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία έλαβε 270 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», επί συνόλου 300 ψηφισάντων.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το αξίωμα του Ε΄ Αντιπροέδρου εξελέγη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έλαβε 270 ψήφους, ενώ 30 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», επί συνόλου 300 ψηφισάντων.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εκλέχθηκε για το αξίωμα του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου ο Γεώργιος Λαμπρούλης, ο οποίος έλαβε 269 ψήφους, ενώ 31 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», επί συνόλου 300 ψηφισάντων.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών ο προταθείς για το αξίωμα του Ζ΄ Αντιπροέδρου Πέτρος Δημητριάδης έλαβε 25 ψήφους, ενώ 275 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», επί συνόλου 300 ψηφισάντων. Επομένως, ο κ. Δημητριάδης δεν εκλέγεται.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης εκλέχθηκε για το αξίωμα του Η΄ Αντιπροέδρου ο κ. Βασίλειος Βιλιάρδος, ο οποίος έλαβε 256 ψήφους, ενώ 44 βουλευτές ψήφισαν «Παρών» επί συνόλου 300 ψηφισάντων.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νίκης ο προταθείς για το αξίωμα του Θ΄ Αντιπροέδρου Γεώργιος Αποστολάκης έλαβε 31 ψήφους, ενώ 269 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», επί συνόλου 300 ψηφισάντων. Επομένως, ο κ. Αποστολάκης δεν εκλέγεται.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας ο προταθείς για το αξίωμα του Ι΄ Αντιπροέδρου Μιχαήλ Χουρδάκης έλαβε 95 ψήφους, ενώ 205 βουλευτές ψήφισαν «Παρών», επί συνόλου 300 ψηφισάντων. Επομένως, ο κ. Χουρδάκης δεν εκλέγεται
Για το αξίωμα των Κοσμητόρων εκλέχθηκαν οι βουλευτές: από την ΚΟ της ΝΔ, οι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Βασίλειος Γιόγακας και για το αξίωμα των γραμματέων οι Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, Γιώργος Βρεττάκος και Σπυρίδων Κουλκουδίνας.
Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του κοσμήτορα εξελέγη η Μαρίνα Κοντοτόλη και για το αξίωμα του γραμματέα ο Πέτρος Παππάς.
Από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για το αξίωμα του γραμματέα εξελέγη ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ