Κυριακή 24.11.2024
More

    Αναζητούνται λύσεις για τις αποζημιώσεις

    Μεγάλο το πρόβλημα με τις ζημιές στις καλλιέργειες

    Στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στη διακριτική ευχέρεια της σημερινής πολιτικής ηγεσίας βρίσκεται η προοπτική της αποζημίωσης των καλλιεργητών στην περιοχή των Ιωαννίνων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ζημιές που πλέον έχουν φτάσει σε επίπεδο ολοκληρωτικής καταστροφής.

    Οι άσχημες καιρικές συνθήκες του Μαΐου και του Ιουνίου αντίστοιχα με ιστορικά υψηλά σε χιλιοστά βροχοπτώσεων στην περιοχή, προκάλεσαν πρωτοφανείς συνθήκες στη γεωργία και ειδικότερα στη συγκομιδή της μηδικής, στις καλλιέργειες καλαμποκιού, πατάτας και στις αμπελοκαλλιέργειες που έχουν πληγεί από τον περονόσπορο.

    Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάσταση και η προοπτική αποζημιώσεων, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος είναι ακόμη δυσκολότερη, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την συγκεκριμένη ζημιά, αλλά μπορεί να γίνει μόνο μέσω των ΠΣΕΑ όπως έγινε και στο παρελθόν.

    Τόσο ο κ. Πλιάκος που έγινε αποδέκτης των έντονων διαμαρτυριών και της κατάστασης εν γένει από τους εκπροσώπους των παραγωγών μέσω των συλλογικοτήτων, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων Χαρ. Λιούρης περιέγραψαν με μελανά χρώματα την υπάρχουσα κατάσταση, απευθύνοντας έκκληση στο υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα να ανταποκριθεί και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημιώσεις.

    «Δε μιλάμε για ζημιά όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά για ολοκληρωτική καταστροφή. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι ο περονόσπορος στις αμπελοκαλλιέργειες, δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, και γι’ αυτό θα πρέπει να κινηθούν άλλες διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

    Οι νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα

    Στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ζίτσας στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η ημερίδα για την «ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διαχείρισης των εκτατικά εκτρεφόμενων μετακινούμενων μικρών και μεγάλων μηρυκαστικών». Οι νέες δυνατότητες που παρέχονται στους κτηνοτρόφους μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών μπορούν να τους βοηθήσουν όχι μόνο κάνοντας τη δουλειά τους ευκολότερη, αλλά και περισσότερο αποδοτική.

    Το ζητούμενο όμως όπως ανέφεραν οι κ.κ Λιούρης και Πλιάκος αντίστοιχα είναι να πειστούν όχι μόνον οι νέοι κτηνοτρόφοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία για τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

    «Ένα ποσό της τάξης των 5 δις θα «πέσει» στην πρωτογενή παραγωγή μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια αλλά είναι η Πολιτεία εκείνη που θα πρέπει να δώσει τις κατευθύνσεις στους παραγωγούς γεωργούς και κτηνοτρόφους αντίστοιχα για να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες», ανέφερε ο κ. Λιούρης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ