Η παρουσίαση από τον Δήμο με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην κατασκευή νέων δρόμων εκεί που έχουν προβλεφθεί και έχει γίνει και εισφορά γης, είναι αποκαλυπτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις και κατ’ επέκταση και οι δήμοι. Περιοχές ολόκληρες εντός σχεδίου πόλης, με έντονη κατοίκηση, και δεν έχουν βασικές οδικές υποδομές επί χρόνια.
Το νούμερο των 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνται όπως αναφέρθηκε για να υλοποιηθεί το σύνολο του έργου των δρόμων που λείπουν, είναι πολύ μεγάλο, αλλά και ενδεικτικό του προβλήματος.
Εδώ υπάρχει και μία πολιτική πτυχή. Όσο δεν προχωράνε αυτά τα έργα ως σύνολο, αυξάνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών που δικαίως παλεύουν για καλύτερες συνθήκες στη γειτονιά τους. Πώς όμως θα επιλέξει η εκάστοτε δημοτική αρχή που θα κάνει ένα έργο και από πού θα πρωτοαρχίσει αν δεν διαθέτει και τους πόρους;
Κι εκεί είναι ίσως το σημείο τομής για να αναφανούν άλλες πιο ολιστικές πολιτικές λύσεις που θα εμπλέκουν όμως απαραίτητα και το κεντρικό κράτος.Οφείλει η Πολιτεία να δει συνολικά τα προβλήματα των πόλεων. Τις ελλείψεις στέγης, υποδομών, αποχετευτικών δικτύων, τα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων κλπ. Κι αφού μελετήσει τα θέματα να παρουσιάσει λύσεις- ομπρέλες για όλες τις πόλεις σε όλη την επικράτεια.
Πιθανόν ο προϋπολογισμός τέτοιων έργων να είναι τεράστιος και να μην υπάρχουν χρηματοδοτικές πηγές, Και πριν από μερικά χρόνια όμως δεν είχαμε Ταμείο Ανάκαμψης και δεν ξέραμε πώς πχ θα γίνουν έργα οδικής ασφάλειας που τώρα προωθούνται.
Μπορεί να χρειαστεί να αιτηθεί η Ελλάδα ενός νέου Ταμείου για να εκσυγχρονίσει τις πόλεις της, να βελτιώσεις τις ανισότητες από την κατοίκηση στον αστικό ιστό και να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον.
Κάτι πολιτικό και συνολικό πάντως πρέπει να γίνει.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ