Ένα ακόμη βήμα έγινε από τον δήμο Πωγωνίου για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου
Ένα ακόμη βήμα έγινε από τον δήμο Πωγωνίου για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου, που αποτελεί εθνικό και ιστορικό χρέος απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες ήρωες του Έπους του 1940, που άφησαν τη ζωή τους στα χωριά της Ηπείρου και της Αλβανίας. Χιλιάδες εξ αυτών δε βρέθηκαν ποτέ, με τη διαδικασία των αναζητήσεων των πρόχειρων νεκροταφείων να εξελίσσεται μεν στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας με την γειτονική Αλβανία, αλλά με αργούς ρυθμούς και έναν αριθμό 8000 νεκρών να παραμένουν άταφο και να μην έχουν εντοπιστεί οι σοροί τους για την ταυτοποίηση.
Ο δήμος Πωγωνίου μόλις στις αρχές της εβδομάδας «έβγαλε στον αέρα» τον ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για το έργο της «Ανάδειξης και ανάπλασης ιστορικών θέσεων μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείο Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος» με προϋπολογισμό 1.008.064 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η Βουλή των Ελλήνων με πρωτοβουλία και απόφαση που είχε ξεκινήσει επί ημερών του αείμνηστου Προέδρου της Δημ. Σιούφα και συνεχίστηκε επί της προεδρίας του Κων. Τασούλα, με την αρωγή και υποστήριξη της Ένωσης Παιδιών Πεσόντων και προσωπικά του κ. Σούρλα, έχει ήδη χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία με ποσό πλέον των 600.000 ενώ το υπόλοιπο ποσό για το Μνημείο των Πεσόντων θα βρεθεί από ίδιους πόρους του δήμου.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης τόνισε πως γίνεται ένα ακόμη βήμα προς την τελική λύση, που δεν είναι άλλη από την έναρξη ανέγερσης του Μνημείου των Πεσόντων, όπου προβλέπεται να ενταχθεί στο Πάρκο Ιστορίας Καλπακίου, συνδυάζοντας την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου και την ανάδειξη των χαρακωμάτων και των πολυβολείων στην περιοχή του Καλπακίου.
Βασικός σκοπός του έργου είναι να τιμηθούν οι αγωνιστές και οι πεσόντες του Έπους 1940 και να διατηρηθεί η ιστορική κληρονομιά της περιοχής.
Το Μνηµείο Πεσόντων, σε συνδυασμό με το Μνημείο του Μαχητή, το Πολεµικό Μουσείο Καλπακίου και τις αναπλάσεις ιστορικών θέσεων μαχών, θα συνθέσουν μία ολοκληρωμένη ενότητα παρεμβάσεων ανάδειξης, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή της ανέφερε ο κ. Καψάλης σε δηλώσεις του στο ITV την Παρασκευή, εκφράζοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από την έναρξη κατασκευής του Μνημείου μέχρι την παράδοση του έργου, θα χρειαστεί διάστημα 12 μηνών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν όλα εξελιχθούν ευνοϊκά, τότε στις επετειακές εκδηλώσεις για το «ΟΧΙ» τον Οκτώβριο του 2025, το Μνημείο θα είναι έτοιμο.
Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο προβλέπει την ανέγερση Μνημείου με αναθηματικές – επιγραφικές πλάκες στις οποίες θα αναγράφονται τα ονόματα των 13.976 Ελλήνων στρατιωτών, αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν υπέρ πατρίδος στον πόλεμο του 1940-41. Ο κύριος χώρος του μνημείου αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης, το χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, το χώρο εκδηλώσεων ο οποίος θα αποτελείται από το μνημείο κατάθεσης στεφάνων και τη μικρή εκκλησία και βοηθητικούς χώρους.
Το Μνημείο αποτελεί σύνθεση 117 κύβων επί των οποίων εδράζονται 468 μαρμάρινες πλάκες, μία σε κάθε πλευρά των κύβων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα ονόματα των ηρώων πεσόντων.
Το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση του Πάρκου Ιστορίας είναι η αναζήτηση και η εξεύρεση χρηματοδότησης για την επέκταση του Πολεμικού Μουσείου με τα διαδικαστικά να έχουν περαιωθεί και την ανάδειξη των χαρακωμάτων. Ήδη, υπάρχουν συζητήσεις και οι πρώτες προφορικές δεσμεύσεις από την ηγεσία του υπ. Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη χρηματοδότηση του έργου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ