Κυριακή 19.01.2025
More

    Με χαρακτηριστικά τοπικότητας το μοντέλο πρόγνωσης έκτακτων φαινομένων

    Από την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Ηπείρου και το Εργαστηρίου Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

    Η ανάπτυξη ενός μοντέλου ανάλυσης και πρόγνωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων με τοπικό χαρακτήρα είναι τα περιεχόμενο της συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εργαστηρίου Ανάλυσης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Η στοχοθεσία του συγκεκριμένου μοντέλου αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και έρχεται σε αντίθεση με την υφιστάμενη αξιοποίηση προγνωστικών μοντέλων που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε μετεωρολογικές προγνώσεις με καθολικό χαρακτήρα.

    Στα Γιάννενα βρέθηκε χθες, ως επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος με την ίδια θεματολογία για την ανάλυση και διαχείριση Ανθρωπογενών καταστροφών, ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Δημ. Εμμανωλούδης, που μίλησε στο ITV αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε η ομάδα των μεταπτυχιακών φοιτητών στην Περιφέρεια με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας.

    Το Εργαστήριο είναι το μοναδικό στη χώρα που εδώ και μία οκταετία συνεργάζεται με το Πυροσβεστικό Σώμα σε κεντρικό επίπεδο, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πριν από λίγους μήνες ανέθεσε στο Εργαστήριο την εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος αντιπυρικής θωράκισης της Ιθάκης, με στόχο την επέκταση του προγράμματος και την αξιοποίηση των πορισμάτων για αντίστοιχες μελέτες σε άλλες νησιωτικές και όχι μόνο, περιοχές.

    Το μεταπτυχιακό

    Οι 35 φοιτητές – συμμετέχοντες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας στο Μέτσοβο και στις εγκαταστάσεις του ΜΕΚΔΕ όπως και στην ευρύτερη περιοχή, καταγράφοντας και αναλύοντας διάφορα στοιχεία. «Είναι ένα θερινό σχολείο που επικεντρώνεται στην μελέτη του δασικού πλούτου, αλλά και σε φαινόμενα που εμφανίζονται στην περιοχή, όπως κατολισθήσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα. Θα μπορούσαμε να πούμε με μεγάλη ευκολία ότι η περιοχή του Μετσόβου είναι ένα ζωντανό εργαστήριο λόγω της γεωμορφολογίας και των φαινομένων που υπάρχουν και αναπτύσσονται», τόνισε ο κ. Εμμανωλούδης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ