Πενταετία προκλήσεων και ευκαιριών η επόμενη περίοδος, λέει η Πρυτάνισσα, Άννα Μπατιστάτου
Η υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου με ενίσχυση της χρηματοδότησης, με επιπλέον προσωπικό και βελτίωση των υποδομών αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας έναντι των πιθανών αλλαγών τα προσεχή χρόνια ενόψει της συζήτησης για την κατάργηση του Άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Το θέμα αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα συζήτησης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά, παρουσία της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας με τον κ. Πιερρακάκη να δεσμεύεται πως η υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου δεν αμφισβητείται ούτε στην περίπτωση που όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παροχή δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ωστόσο όπως ανέφερε η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση έστω κι αν είναι πρόωρο να γίνει κάποια συζήτηση σήμερα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει κάτι να φοβηθεί.
Η υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου με ενίσχυση της χρηματοδότησης, με επιπλέον προσωπικό και βελτίωση των υποδομών αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας έναντι των πιθανών αλλαγών τα προσεχή χρόνια ενόψει της συζήτησης για την κατάργηση του Άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Αυτό που εμείς ζητάμε από το υπουργείο είναι να στηρίξει το δημόσιο Πανεπιστήμιο για να είναι ανταγωνιστικό απέναντι και στα ιδιωτικά. Τότε, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε, ειδικά εάν συσπειρωθούμε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας», ανέφερε η κα Μπατιστάτου για να ερωτηθεί εάν βλέπει η ίδια τον κίνδυνο μείωσης του αριθμού των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, άρα και θέμα επιβίωσης στην πορεία του χρόνου.
«Αυτή τη στιγμή δε θέλω να πω ότι ανησυχούμε ότι θα χάσουμε φοιτητές, αλλά ακόμη κι αν αυτό τείνει να συμβεί, θα το παλέψουμε να μη γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κρίσιμη πενταετία
Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η προσεχής πενταετία σύμφωνα με την κα Μπατιστάτου είναι μία περίοδος προκλήσεων, αλλά παράλληλα και μία περίοδος ευκαιρίας για ακόμη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης.
«Το Πανεπιστήμιο το 2024 συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή του, είναι ένα ίδρυμα καταξιωμένο στην ακαδημαϊκή ιστορία της χώρας, ένα μεγάλο ίδρυμα που θεραπεύει πολλές σχολές και τμήματα, με 30.000 φοιτητές, σε τέσσερις πόλεις της Ηπείρου, μία πραγματική πηγή ανάπτυξης της Περιφέρειας.
Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Πανεπιστημίου και βλέπουμε ότι μπορούμε να πείσουμε και την πολιτική ηγεσία για τον σημαίνοντα γεωπολιτικό ρόλο που μπορεί να έχει.
Ήδη αυτό φαίνεται με τις συνεργασίες με χώρες της βαλκανικής, της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι όσοι έρχονται ως νέοι φοιτητές στα Γιάννενα, αλλά και οι φοιτητές από το εξωτερικό μέσω των προγραμμάτων ERASMUS γοητεύονται από τον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου. Να μην ξεχνάμε ότι έρχονται να σπουδάσουν σε μία ασφαλή πόλη, σε ένα ασφαλές περιβάλλον και κυρίως ως προς το ακαδημαϊκό επίπεδο σε ένα περιβάλλον με εξαιρετικούς διδάσκοντες και ερευνητικό επίπεδο», σημείωσε η κα Μπατιστάτου.
Επόμενο βήμα η καινοτομία
Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου εστιάζουν πλέον στη διασύνδεση της έρευνας με την καινοτομία. Σε αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα και ο πρώτος «τεχνοβλαστός» στο Πανεπιστήμιο, κάτι που θα μπορούσε ήδη να έχει γίνει δίνοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές να προωθήσουν τα ερευνητικά τους αντικείμενα στην αγορά.
Υποσχέσεις για προσωπικό – γραφειοκρατία
Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τέθηκαν πλέον των άλλων και τα γνωστά προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης με τον κ. Πιερρακάκη να δεσμεύεται για κάλυψη των κενών σε θέσεις ΔΕΠ με την προκήρυξη νέων θέσεων.
«Επιθυμούμε ωστόσο όχι μόνο αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται, αλλά επιπλέον θέσεις γιατί έτσι θα σηματοδοτήσουμε την αναπτυξιακή πορεία των πανεπιστημίων».
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης δεσμεύθηκε πως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα περιοριστεί στο ελάχιστο η γραφειοκρατία που «κοστίζει» σε χρόνο και σε χρήμα στα Πανεπιστήμια.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ