Κυριακή 24.11.2024
More

    Τεράστιες οι απώλειες της παραγωγής στα αμπέλια της Ζίτσας

    Μπορεί να ξεπεράσουν και το 70% λόγω του περονόσπορου που έπληξε τις καλλιέργεεις μετά τις καιρικές μεταβολές

    Στην καλύτερη περίπτωση, η απώλεια της παραγωγής στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας θα φτάσει σε ποσοστό το 70% λόγω του περονόσπορου που έπληξε τις καλλιέργειες, δημιουργώντας τις πιο δραματικές συνθήκες εδώ και πολλές δεκαετίες.

    Το ποσοστό αυτό όμως ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ζοίνος Α.Ε Ευάγγελος Αργύρης, καθώς η ασθένεια έχει πλήξει και τα δένδρα και όχι μόνο τον καρπό τους.

    Κατά συνέπεια όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV είναι δεδομένο, ότι μιλάμε για μία καταστροφική χρονιά που είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε δραματική.

    «Η χρονιά είχε ξεκινήσει εξαιρετικά και φαινόταν ότι θα ήταν αντίστοιχη, ίσως και καλύτερη με την περσινή. Δυστυχώς όμως οι άκαιρες καιρικές μεταβολές με τις συνεχείς βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλη καταστροφή. Δεν προλάβαμε να υπερασπιστούμε την παραγωγή μας, καθώς μόλις υπήρχε χρόνος για τα ραντίσματα, αυτά ακολουθούνταν αμέσως από νέες βροχές με συνέπεια να μεγαλώνει διαρκώς η καταστροφή. Θα είμαστε τυχεροί αν η καταστροφή περιοριστεί στο 70% γιατί το επόμενο διάστημα θα δούμε εάν και κατά πόσο θα επηρεαστεί η παραγωγή λόγω της ασθένειας που έχει πλήξει και τα δένδρα. Αν η φετινή χρονιά ήταν το ίδιο καλή όπως πέρυσι, θα μιλούσαμε για μία διαφορετική κατάσταση και για εξαιρετικές προοπτικές. Πλέον όμως με δυσκολία θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της ΠΟΠ παραγωγής», ανέφερε ο κ. Αργύρης.

    Το «αγκάθι» των αποζημιώσεων

    Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο για τους παραγωγούς είναι αυτό των αποζημιώσεων με τον ΕΛΓΑ να μην προβλέπει την αποζημίωση λόγω ασθενειών. Έτσι, ο κ. Αργύρης τόνισε, ότι αφενός αυτός ο Κανονισμός θα πρέπει να αλλάξει και αφετέρου επειδή πρόκειται για μία συνολική καταστροφή σε όλη τη χώρα και όχι σε μία περιοχή και ούτε καν σε ένα είδος καλλιέργειας, θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων μέσω των ΠΣΕΑ, κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν.

    Τι ζητά ο Κλαδικός Συνεταιρισμός

    Σε ανακοίνωσή του ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων αναφέρεται στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας κάνοντας λόγο για ζημιές σε ποσοστό 90% στις βιολογικές καλλιέργειες.

    «Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης και του Ιουνίου τις οποίες ακολουθούσε ηλιοφάνεια και ζέστη, δημιουργούσαν συνεχώς νέφος υγρασίας με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα, ο οποίος παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών, δεν κατέστη δυνατόν να ανασχεθεί, πλήττοντας τον όγκο της παραγωγής στη συμβατική καλλιέργεια, ενώ η βιολογική καλλιέργεια υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή. Την επέλαση του περονόσπορου, ακολούθησαν, οι ακραίες θερμοκρασιακά συνθήκες (καύσωνες) οι οποίες συνέβαλαν σε πολλές περιοχές στην υδατική και οξειδωτική καταπόνηση των αμπελιών. Είναι επιτακτική η εκτίμηση των ζημιών από τους κρατικούς φορείς και η αποζημίωση των παραγωγών, καθ’ ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης, δεδομένου και του ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία έχει προβεί ήδη σε δαπανηρούς αλλά ανεπιτυχείς ψεκασμούς, λόγω της έντασης του φαινομένου των προσβολών από περονόσπορο και των επιπτώσεων από τους διαδοχικούς καύσωνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ