Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ψηφίζεται σήμερα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

    Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για «την ενίσχυση της εργασίας», στο οποίο ενσωματώνεται η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και εξετάσεων μέχρι 31 Μαρτίου και την συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

    Σημειώνεται πως στα ύψη παραμένουν οι τόνοι και κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησης με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για νομοσχέδιο- έκτρωμα που πηγαίνει πολλούς αιώνες πίσω τα εργασιακά δικαιώματα και την κυβέρνηση να υπεραμύνεται το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι στόχος είναι να βάλει τέλος στις παθογένεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στα εργασικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις των πολιτών.

    Στο νομοσχέδιο για «την ενίσχυση της εργασίας» ενσωματώνεται η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και η απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές.

    Μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των τριετιών και γιατί δεν μπορεί να ισχύσει η αναδρομική ισχύ του «ξεπαγώματος». Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

    Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι επιστρέφουν οι τριετίες ως μία κυβερνητική κίνηση αντιπερισπασμού στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η απόφαση για τις τριετίες ελήφθη από τον πρωθυπουργό και τον ίδιο στα μέσα Αυγούστου.

    Κόντρα Γεωργιάδη – Παφίλη για το νομοσχέδιο

    «Ο λόγος ακριβώς που ψηφίζουμε το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, είναι για να σταματήσουν να υπάρχουν τα φαινόμενα που σημειώθηκαν χθες έξω από στην Cosco που απεργεί, έκλεισαν την είσοδο των εγκαταστάσεων και δεν επέτρεψαν στους εργαζόμενους να εργαστούν», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Ολομέλεια.

    Ο υπουργός, απάντησε στην αναφορά του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Αμπατιέλου ότι «χθες η απάντηση στο νομοσχέδιο δόθηκε από τον Πειραιά και τους εργαζόμενους της Cosco, οι οποίοι όλοι απέργησαν και έμεινε κλειστή».

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που έρχεται και θα ψηφιστεί αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα να πηγαίνετε έξω από τα εργοστάσια και να κλείνετε την είσοδο, παρεμποδίζοντας τους εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν». Οι εργαζόμενοι της Cosco, είπε ο υπουργός «εγγράφως είχαν ενημερώσει την εταιρεία ότι ήθελαν να εργαστούν, γι’ αυτό και θα πληρωθούν» και πρόσθεσε πως «αυτό που κάνετε (σσ το ΠΑΜΕ) χθες στην Cosco είναι ο ορισμός του γιατί χρειάζεται αυτή η διάταξη. Αυτά από μεθαύριο τελείωσαν. Δεν θα κλείνετε την είσοδο δια της βίας εσείς. Τελεία και παύλα. Εάν θέλει κάποιος να απεργήσει θα απεργήσει, εάν θέλει κάποιος να δουλέψει θα δουλέψει, αλλά η τυραννία του ΚΚΕ τελείωσε».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αντέτεινε στον υπουργό ότι «αλήθεια, μας λέτε ότι 1.000 εργάτες στην Cosco εμποδίστηκαν να πάνε στην δουλειά τους; Θα μας τρελάνετε; Μπόρεσαν 100 άτομα που ήταν απ’ έξω να σταματήσουν 1.000 εργαζόμενους; Τι προβοκατόρικα είναι αυτά που λέτε; Για ποιο λόγο; Εσείς είστε με την Cosco ή με τους εργάτες; Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ότι δεν δούλεψε η Cosco. Και δεν δούλεψε γιατί οι εργαζόμενοι εκεί έχουν πείρα» και πρόσθεσε ότι «εάν νομίζετε ότι ξεμπερδεύετε με αυτό το νόμο για την ποινικοποίηση της απεργίας, να διαβάσετε την ιστορία, διότι οι εργάτες όταν συσπειρωθούν δεν μασάνε από τέτοια».

    Σε άλλο σημείο ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «ένα πράγμα δεν θα υπερασπιστώ, την επιστροφή της διαμόρφωσης του βασικού μισθού, από τους κοινωνικούς εταίρους».

    Αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία, επί της Αρχής και επί των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31, την οποία κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει και το ΚΚΕ.

    Χθες, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Σήμερα το πρωί αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νϊκος Ανδρουλάκης. Στο νομοσχέδιο εγράφησαν να τοποθετηθούν συνολικά 80 βουλευτές. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης έλαβαν τον λόγο εκτός των πολιτικών αρχηγών, του υπουργού, του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και 66 βουλευτές.

    Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων 14 βουλευτών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών.

    Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία την ψήφιση του σχεδίου νόμου επί της Αρχής καθώς και των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής του σχεδίου νόμου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ