Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων της Ηπείρου Μαρία Μανιάτη ρωτήθηκε για την έναρξη του εμβολιασμού
Έφτασε η ώρα του εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο και οι Πνευμονολόγοι καλούν πρώτα τις ευπαθείς ομάδες να προχωρήσουν και να προγραμματίσουν το εμβόλιο τους.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Πνευμονολόγων της Ηπείρου Μαρία Μανιάτη ρωτήθηκε για την έναρξη του εμβολιασμού και κάλεσε τους πολίτες να προγραμματίσουν και φέτος τον ετήσιο εμβολιασμό τους για την γρίπη.
Όπως εξήγησε η εποχική γρίπη προσβάλει κάθε χρόνο το 10 έως 30% του πληθυσμού και ευθύνεται για χιλιάδες εισαγωγές στο νοσοκομείο όπως και για απουσίες από τη δουλειά ή το σχολείο.
«Ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και ασθενείς με χρόνια νοσήματα υποφέρουν περισσότερο αλλά όλοι είναι σε δυνητικό κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, μυοκαρδίτιδας ή εγκεφαλίτιδας που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.
Το εμβόλιο της γρίπης είναι ο αποτελεσματικότερος και ασφαλέστερος τρόπος προστασίας από την γρίπη. Αποτελείται είτε από αδρανοποιημένο ιό είτε από κομμάτια του, τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων. Παρασκευάζεται κάθε χρόνο με βάση τους επικρατούντες υπότυπους του ιού της προηγούμενης περιόδου (δύο τύπου Α και δύο τύπου Β)», ανέφερε η κα Μανιάτη.
Να αναφέρουμε ότι η προστασία που παρέχει το αντιγριπικό εμβόλιο ξεκινάει δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, φθάνει το 60-70% των εμβολιασμένων και μειώνει τη συχνότητα, τη βαρύτητα και τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου ( προστασία από την πνευμονία κατά 50-60%).
Ποιοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο για την γρίπη
Εμβόλιο της γρίπης πρέπει να κάνουν κατά προτεραιότητα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως:
– Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
– Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιολογικά νοσήματα
– Ανοσοκατεσταλμένοι
– Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, μεταμοσχευμένοι, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
– Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, χρόνια νοσήματα του ήπατος, νεφρική ανεπάρκεια
– Έγκυες
– Άτομα που φροντίζουν ανοσοκατεσταλμένους ή παιδιά κάτω των 6 μηνών
– Ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα
– Υγειονομικό προσωπικό, άστεγοι κλπ.
Το εμβόλιο γίνεται κάθε χρόνο από αρχές Οκτωβρίου μία φορά μέσα στο έτος καθώς δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί ότι στους ηλικιωμένους μειώνονται τα αντισώματα με το χρόνο περισσότερο από τους νέους.
Οι παρενέργειες του συνήθως είναι τοπικές: πόνος, ερυθρότητα ή σκληρία στο σημείο της ένεσης. Συστηματικές παρενέργειες περιλαμβάνουν πυρετό, αίσθημα κόπωσης, αρθραλγίες, μυαλγίες, πονοκέφαλο και πολύ σπάνια νευρολογικές εκδηλώσεις.
Ο εμβολιασμός για την γρίπη συστήνεται ανεπιφύλακτα για όποιον επιθυμεί να τον κάνει (άνω των 6 μηνών).
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ