Tο υπό μελέτη εμβόλιο παρήγαγε σημαντική ανοσολογική απόκριση ενάντια σε πολλαπλές παραλλαγές του κορωνοϊού.
Οι δυνατότητες ενός εμβολίου κατά της COVID-19 που χορηγείται από τη μύτη αναδεικνύονται μέσα από μια νεότερη μελέτη, με υποσχόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την κλινική δοκιμή φάσης 1, το υπό μελέτη εμβόλιο, που χορηγείται ρινικά σε δύο δόσεις, παρήγαγε σημαντική ανοσολογική απόκριση ενάντια σε πολλαπλές παραλλαγές του κορωνοϊού.
Το εν λόγω εμβόλιο δοκιμάστηκε ως ένα μέρος των πρωτογενών εμβολιασμών σε υγιείς ενήλικες πριν από την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA που έχουν εγκριθεί για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Παρασκευάζεται από εξασθενημένο ιό και το γενετικό υλικό του ιού επανακωδικοποιήθηκε για να μετατραπεί από παθογόνο που προκαλεί ασθένειες σε σταθερό και ασφαλές εμβόλιο, σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης του.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, οι συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της δοκιμής είχαν ισχυρή ανοσολογική απόκριση, καθώς και αντιδραστικότητα των Τ-κυττάρων ειδική για πολλαπλά ιικά αντιγόνα πέραν της συχνά μεταλλασσόμενης πρωτεϊνικής ακίδας του κορωνοϊού.
Η κεντρική ιδέα ήταν να παραχθεί ανοσολογική απόκριση απέναντι σε ολόκληρο τον ιό παρά στην πρωτεϊνική ακίδα, που συχνά μεταλλάσσεται. Με αυτή τη στρατηγική, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξασφαλιστεί ευρύτερη προστασία έναντι των παραλλαγών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα τρέχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν χορηγείται ρινικά.
«Τα ευρήματα της μελέτης παρέχουν μια ματιά σε αυτό που θα μπορούσε να είναι η επόμενη γενιά των εμβολίων κατά της COVID-19, που θα παρέχουν διαφοροποιημένη προστασία σε περισσότερους ανθρώπους. Η χορήγηση του εμβολίου από τη μύτη και η ευκολότερη αποθήκευση μπορούν να αυξήσουν την πρόσβαση σε εμβολιασμούς ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ογκολόγος και ανοσολόγος Δρ Johanna Kaufmann.
Το ρινικό εμβόλιο δεν απαιτεί αποθήκευση σε ψυχρή αλυσίδα, γεγονός που θα διευκόλυνε την αποθήκευση σε περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκή ψυκτικά μέσα. Η ύπαρξη μιας εναλλακτικής λύσης για τα εμβόλια θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πρόσβαση σε περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.