Το ρόδι ταιριάζει υπέροχα σε διάφορες συνταγές, αλλά και στις σαλάτες.
Τα ρόδια τα αγαπάμε για πολλούς λόγους. Όπως για το όμορφο ρουμπινί χρώμα τους και τη γλυκόξινη γεύση τους.
Το ρόδι ταιριάζει υπέροχα σε διάφορες συνταγές, αλλά και στις σαλάτες. Ωστόσο, το καθάρισμα και το κόψιμο ενός ροδιού συνήθως φέρνει πανικό στην κουζίνα, όμως μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό. Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Πώς διαλέγουμε ένα ρόδι
Η εποχή των ροδιών είναι το φθινόπωρο. Ο μήνας τους θα λέγαμε ότι είναι Οκτώβριος, ενώ τα βρίσκουμε στην αγορά και όλο τον χειμώνα. Τα ρόδια δεν ωριμάζουν μετά τη συλλογή τους, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξουμε ρόδια που είναι ωραία και ώριμα, ήδη, από το μανάβικο. Τα κατάλληλα ρόδια είναι εκείνα που έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και είναι βαριά, καθώς αυτό σημαίνει ότι είναι και ζουμερά.
Πώς κόβουμε το ρόδι
Αρχικά, κόβουμε το «στέμμα». Το ρόδι έχει μια μικρή, μυτερή προεξοχή στο ένα άκρο που μοιάζει με στέμμα, είναι σαν να λέμε η βάση του φρούτου. Στη συνέχεια χαράζουμε ελαφρά το ρόδι με ένα μυτερό μαχαίρι. Έπειτα, ανοίγουμε σε εκείνο το σημείο με τα δάχτυλά μας για να κοπεί το ρόδι στα δύο. Στη συνέχεια γυρίζουμε ανάποδα κάθε κομμάτι, δηλαδή με τα σπόρια προς τα κάτω, πάνω από ένα μπολ. Το κρατάμε με το ένα χέρι από την κάτω μεριά και με το άλλο χέρι χτυπάμε αρκετές φορές τη φλούδα του ροδιού με τη λαβή ενός μαχαιριού. Έτσι, θα πέσουν τα σπόρια του ροδιού.
Πώς να αποθηκεύσουμε τους σπόρους ροδιού
Τα ρόδια είναι ανθεκτικά φρούτα και διαρκούν για εβδομάδες στο ψυγείο. Μπορούμε να αφήσουμε ολόκληρα τα ρόδια για μερικές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Ένα ολόκληρο ρόδι μπορεί να μείνει στο ψυγείο για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες. Οι σπόροι ενός ροδιού μπορούν να διατηρηθούν έως και δύο εβδομάδες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Ουσιαστικά, τους βάζουμε σε ένα γυάλινο ταπεράκι ή σε ένα γυάλινο μπολ, σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας και μετά με το καπάκι του. Το ίδιο καλά διατηρούνται και στην κατάψυξη, για πολλούς μήνες, τυλιγμένοι σε χαρτί κουζίνας και μετά σε νάιλον σακουλάκια.