Την τελευταία του πνοή άφησε έξι εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο ο 58χρονος Λόρενς Φόσετ, ανέφερε το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ.
Ο Φόσετ ήταν ο δεύτερος ασθενής στον κόσμο που έλαβε τέτοιο μόσχευμα, με τον πρώτο να χάνει τη ζωή του περίπου δύο μήνες μετά τη σχετική επέμβαση.
«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Λόρενς Φόσετ, ενός 58χρονου ασθενούς με καρδιοπάθεια σε τελικό στάδιο που υποβλήθηκε στη δεύτερη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου στον κόσμο. Ο Φόσετ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις 20 Σεπτεμβρίου και επέζησε για σχεδόν έξι εβδομάδες», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου εισήχθη στο ιατρικό κέντρο στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι γιατροί αναγνώρισαν ότι δεν ήταν σε θέση να υποβληθεί στις συμβατικές μεθόδους μεταμόσχευσης λόγω περιορισμών που προκλήθηκαν από «μια σειρά από οξείες ασθένειες».
Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης για τη χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στην παράταση της ζωής του ασθενούς.
Το πανεπιστήμιο σημείωσε ότι η μεταμοσχευμένη καρδιά είχε πολύ καλή απόδοση κατά τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση. Ο ασθενής υποβαλλόταν σε φυσικοθεραπεία και προσπαθούσε να μάθει να περπατά ξανά. Ωστόσο, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τις τελευταίες ημέρες άρχισε να εμφανίζει σημάδια απόρριψης της μεταμοσχευμένης καρδιάς, κάτι που τελικά τον οδήγησε στον θάνατο.
Η λεγόμενη ξενομεταμόσχευση –η μεταμόσχευση ζωικών οργάνων στο ανθρώπινο σώμα– έχει βρει εμπόδιο το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα απορρίπτει ξένους ιστούς. Οι βιολόγοι έφτασαν πιο κοντά στην επίλυση αυτού του προβλήματος μόλις στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Πηγή: University of Maryland Medical School, The Street Journal