Η καθυστέρηση υπερβαίνει τους 6 μήνες.
Σε αρκετά δύσκολη θέση βρίσκονται πλήθος ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεις από τον κλάδο εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, εξαιτίας της καθυστέρησης από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας στην πληρωμή των Vouchers από την συμμετοχή τους στην δράση «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», μία καθυστέρηση που υπερβαίνει τους 6 μήνες.
Με βάση τα παραπάνω, πέντε αλυσίδες επιχειρήσεων, που εκπροσωπούν 552 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, απέστειλα επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο ζητώντας την επίσπευση της εκταμίευσης των χρημάτων, προκειμένου να βγουν από την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει.
Όπως σημειώνεται στην σχετική επιστολή τα χρήματα αυτά αναφέρονται στην δράση, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του Οκτωβρίου του 2023, και συγκεκριμένα στην εξόφληση των Vouchers που ενεργοποιήθηκαν από τον Απρίλιο του 2023 έως και το τέλος της δράσης.
Η τελευταία εκταμίευση χρημάτων έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου και αφορούσε την περίοδο προ του Απριλίου του 2023. Στην επιστολή γίνεται σαφής αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση αυτή, δεδομένου ότι οι προμηθευτές, από τους οποίες πήραν τα προϊόντα και τα μεταπούλησαν στους καταναλωτές, δεν τους έχουν δώσει τόσο μεγάλη πίστωση και κατά συνέπεια, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι συνεπείς απέναντί τους, αλλά και παράλληλα να ικανοποιήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους (λειτουργικά έξοδα, μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.).
Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια, όπως αναφέρεται στην επιστολή, και από αυτά το κέρδος, λόγω οξυμένου ανταγωνισμού δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Ζητούμενο η επιβίωση των επιχειρήσεων
Στην κραυγή αγωνίας των εν λόγω επιχειρήσεων, αναφέρεται ότι προκειμένου να μην φανούν ασυνεπείς σε προμηθευτές, δημόσιο και εργαζομένους, θα πρέπει να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, κάτι που με τα επιτόκια που υπάρχουν καθιστά το εγχείρημα αυτό εκτός από τολμηρό εξαιρετικά επιζήμιο για την επιβίωση των επιχειρήσεων.
Στο σύνολο της δράσης οι επιχειρήσεις που υπογράφουν την επιστολή (300 από την Euronics, 77 από την Electronet, 72 από την Welcome Stores, 62 από την Best Electric και 41 από την Expert), αντιπροσωπεύουν το 40%, ενώ το υπόλοιπο προφανώς ανήκει στις δύο μεγάλες αλυσίδες αλλά και σε μεμονωμένους επιχειρηματίες.
Το ίδιο πρόβλημα, αλλά όχι τόσο οξύ αντιμετωπίζουν όπως είναι φυσικό Κωτσόβολος και Public, αλλά ωστόσο λόγω μεγέθους, ρευστότητας και κεφαλαιακής βάσης, το αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι προ 15 ημερών περίπου το θέμα είχε φέρει στην Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργός Ενέργειας, ο βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι «το ζητούμενο, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον εμπορικό κόσμο είναι η ταχεία εκταμίευση των χρημάτων για το πρόγραμμα προκειμένου να αποπληρωθούν έμποροι και προμηθευτές».