Παρασκευή 22.11.2024
More

    Κίνα: Τι είναι η μυστηριώδης επιδημία πνευμονίας που προσβάλλει τα παιδιά

    Καθώς η Κίνα βιώνει τον πρώτο της χειμώνα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς Covid-19, τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ένα κύμα λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σαρώνει τη χώρα.

    Η ασυνήθιστη αύξηση των κρουσμάτων ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ζητήσει από την Κίνα πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία και να επιδιώξει ενισχυμένα μέτρα αντιμετώπισης. Παρόλο που η αιτία αυτής της αύξησης των κρουσμάτων δεν είναι σαφής, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα υγείας την αποδίδουν σε ένα σύνηθες και προσωρινό επακόλουθο της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

    Χθες (23/11), ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου ότι «Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι δεν έχει ανιχνευθεί κανένα νέο ή ασυνήθιστο παθογόνο, ούτε ασυνήθιστες κλινικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Λιαονίνγκ, αλλά μόνο η γενική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών που οφείλονται σε γνωστά παθογόνα».

    Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επιδημία πνευμονίας στην Κίνα

    – Στις 13 Νοεμβρίου, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την αύξηση των κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών.

    – Την Κυριακή (19/11), αναφέρθηκαν κρούσματα μη διαγνωσμένης πνευμονίας σε παιδιά στη βόρεια Κίνα από το Program for Monitoring Emerging Diseases (ProMED), ένα σύστημα επιτήρησης που διεξάγει παγκόσμιες αναφορές για τα κρούσματα λοιμωδών νόσων.

    – Σύμφωνα με την έκθεση του ProMED, οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί στο Πεκίνο και στην πόλη Λιαονίνγκ στα βορειοανατολικά της χώρας, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 800 χιλιόμετρα.

    – Την Τετάρτη (22/11), ο ΠΟΥ ζήτησε από την Κίνα να δημοσιοποιήσει πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων «πρόσθετων επιδημιολογικών και κλινικών πληροφοριών, καθώς και εργαστηριακών αποτελεσμάτων από αυτές τις αναφερόμενες εστίες κρουσμάτων μεταξύ παιδιών».

    – Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων, τα νοσοκομεία στο Πεκίνο έχουν παρατηρήσει αύξηση των ασθενών, ιδίως στους παιδικούς θαλάμους. «Ένα μεγάλο νοσοκομείο της πόλης ανέφερε ότι κατά μέσο όρο κάθε μέρα, βλέπουν περίπου 1.200 ασθενείς να εισέρχονται στα επείγοντα», ανέφερε χθες (23/11) το Al Jazeera.

    – Τα σχολεία στο Πεκίνο αναφέρουν επίσης αυξημένο αριθμό απουσιών, ενώ ολόκληρες τάξεις κλείνουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα αν διαπιστωθούν κρούσματα.

    – Οι αξιωματούχοι υγείας ανησυχούν επίσης ότι ο χειμώνας θα επιδεινώσει την εξάπλωση των λοιμώξεων μετά την προειδοποίηση της εθνικής μετεωρολογικής αρχής της Κίνας για χαμηλές θερμοκρασίες.

    Γιατί εξαπλώνεται η πνευμονία στην Κίνα;

    Οι αρχές της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας απέδωσαν την αύξηση των κρουσμάτων στην άρση των περιορισμών Covid-19. Τα παρατεταμένα λόκνταουν και η πολιτική «μηδέν Covid» πιθανώς μείωσαν δραστικά την κυκλοφορία των μικροβίων και ως εκ τούτου την ανοσία του πληθυσμού στα ενδημικά μικρόβια», δήλωσε ο Φρανσουά Μπελού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College του Λονδίνου, σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

    Ο Μπελού πρόσθεσε ότι με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες, «δεν υπάρχει λόγος να υποπτευόμαστε την εμφάνιση ενός νέου παθογόνου» και ότι το Mycoplasma pneumoniae, η πιθανή πηγή των περισσότερων κρουσμάτων και ένα βακτήριο που συνήθως προσβάλλει μικρότερα παιδιά, είναι «γενικά ακίνδυνο».

    Οι κινεζικές αρχές κατέγραψαν το συγκεκριμένο βακτήριο ως ένα από τα παθογόνα που κυκλοφορούν μαζί με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID-19.

    Η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται σε «ένα υπάρχον αλλά πρόσφατα μεταλλαγμένο παθογόνο με τροποποιημένα χαρακτηριστικά και σοβαρότητα», δήλωσε ο Λέιθ Αμπού-Ραντάντ, καθηγητής πολιτικής και έρευνας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Weill Cornell Medicine στο Κατάρ.

    «Και τα δύο σενάρια θα ήταν παγκόσμιας σημασίας, καθώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί θα περάσουν τα εθνικά σύνορα αργά ή γρήγορα, ανεξάρτητα από τα προληπτικά μέτρα», επισήμανε.

    Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση των ασθενειών καθώς και τα συστήματα υγείας. Ο ΠΟΥ και το ιατρικό προσωπικό στην Κίνα συμβούλευσαν επίσης τους ανθρώπους στη χώρα να ενισχύσουν τις πρακτικές της πανδημίας, όπως το αυστηρό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

     

     

    ΠΗΓΗ: Al Jazeera

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ