Δευτέρα 25.11.2024
More

    Μητσοτάκης: Πιο δίκαιη μέθοδος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών

    Για μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο με κύριο στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σημείωσε πως «ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος».

    Συμπλήρωσε πως στη δεύτερη τετραετία «ήλθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις. Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα. Έτσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία κα την Παιδεία. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως «πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης».

    Θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο με εξόφληση σε μετρητά

    Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον σε όλη τη λιανική πώληση και τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια. Αναφορικά με τα περιστατικά νοθείας καυσίμων επισήμανε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται, ενώ γνωστοποίησε πως εφ εξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι – χέρι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εφ’ εξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά».

    Πρόσθεσε πως «πρόθεσή μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες». Εξήγησε στη συνέχεια ότι «με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας». Χαρακτηριστικά παράλληλα, ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.

    Το νομοσχέδιο δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σχετικά με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών ότι «σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο Κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και πρώτη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάτι γι’ αυτό».

    Πρόσθεσε ότι «το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν πρόκειται για «μία οριζόντια παρέμβαση», ενώ απαρίθμησε τις κατηγορίες, οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Στόχος η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

    Αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος αλλά και τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που θα δοθούν μέσα στον Δεκέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «φρέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός 2ετίας». Επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτόν τον μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ».

    Κλείνοντας την ομιλία του για το φορολογικό νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε: «Συμφωνούμε τελικώς στο όριο του κατώτατου μισθού ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μία αντιπολίτευση του “Όχι σε όλα και ναι στο τίποτα”. Ελπίζω να διαψευστώ».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ