«Ο προϋπολογισμός για το 2024 είναι ένας ακόμη άδικος και μεροληπτικός προϋπολογισμός της ΝΔ, πλήρως στραμμένος στην αγορά και προκλητικά αδιάφορος για τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στη Βουλή.
Όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση επενδύει σε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, συντηρώντας την καθήλωση των μισθών, την πληθωριστική κρίση, το στεγαστικό αδιέξοδο, το επίπεδο φτώχειας και τους αποκλεισμούς από βασικά κοινωνικά αγαθά».
Η βουλευτής Ιωαννίνων επεσήμανε πως, παρά την όποια αύξηση των δαπανών, η χρηματοδότηση παραμένει στάσιμη ή μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ για κρίσιμους τομείς, όπως η δημόσια παιδεία και υγεία. Υποστήριξε επίσης πως, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών, οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2024 δεν είναι ικανές να αντιστρέψουν την τροχιά συρρίκνωσης και υποβάθμισης του Κοινωνικού Κράτους.
Για τη δημόσια υγεία
Αναφορικά με τη δημόσια υγεία, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς παρουσίασε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα δαπανά μόλις το 7,8% του ΑΕΠ για την υγεία. Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 10%. Αναφέρθηκε επίσης στην αρνητική πρωτιά της χώρας σε ποσοστό ιδιωτικών δαπανών, με τη δημόσια δαπάνη να καλύπτει μόλις το 60% των αναγκών και τους πολίτες να συμπληρώνουν το υπόλοιπο 40% από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε πως η ελλιπής χρηματοδότηση και το διαρκώς μειούμενο προσωπικό δημιουργούν συνθήκες διάλυσης, με την κυβέρνηση να ωθεί τους πολίτες στην ιδιωτική υγεία και να επενδύει στην «παθητική ιδιωτικοποίηση» του ΕΣΥ. Όπως σημείωσε, «οι χημειοθεραπείες αναβάλλονται λόγω κόστους, οι λίστες χειρουργείων έχουν καταστεί σχεδόν ανενεργές, ενώ οι κλινικές στα περιφερειακά νοσοκομεία υπολειτουργούν ή αναστέλλουν τη λειτουργία τους». Επιπλέον, η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού «ομολογεί» πως οι αποχωρήσεις προσωπικού για το θα ξεπεράσουν τις 8.100, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να προγραμματίζει μόνιμες προσλήψεις.
Για τη δημόσια παιδεία
Η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς υποστήριξε πως «το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δοκιμάζεται από την έλλειψη πόρων και προσωπικού, ενώ παρά την αύξηση της χρηματοδότησης, η κατανομή της δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα λειτουργικά προβλήματα». Η κυβέρνηση συνεχίζει τις συγχωνεύσεις σχολείων, τη μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών και συντηρεί τα τεράστια προβλήματα στην Ειδική Αγωγή. Τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα προκαλούν απογοήτευση, ακόμη και όταν μετριούνται με τα κυβερνητικά εργαλεία και τους διαγωνισμούς PISA. Η σχολική βία και τα φαινόμενα bullying αυξάνουν, η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση έχουν παραδοθεί στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου συνεχίζεται η οικονομική και στελεχιακή ασφυξία των δημόσιων ΑΕΙ, η κατάργηση νέων τμημάτων και η συγχώνευση τμημάτων που λειτουργούν στην Κρήτη, τη Μακεδονία και τη Θράκη, η ισχνή φοιτητική μέριμνα, τα κτηριακά προβλήματα, η καθολική επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. «Γι’ αυτό τα κολέγια συνεχίζουν ανενόχλητα τις μπίζνες, αφού πήραν ότι ζήτησαν από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε πως «το δράμα της δημόσιας εκπαίδευσης πρόκειται να κορυφωθεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Απαντώντας στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, τόνισε πως είναι ντροπή να γίνεται προσπάθεια ταύτισης όλων όσων υπερασπίζονται τα δημόσια ΑΕΙ με τη χούντα των συνταγματαρχών. Ειδικά «όταν τέτοια επιχειρήματα προέρχονται από μέλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει στεγάσει τα πολιτικά τέκνα του Παπαδόπουλου και της ΕΠΕΝ». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον υπουργό να ξαναδιαβάσει το Σύνταγμα του 1975 που θεμελίωσε το Άρθρο 16 και να δει την πρωθυπουργική υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Καταλήγοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων υποστήριξε πως ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2024 καταψηφίζεται από την ίδια την κοινωνία. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της, δε δίνει προοπτική στην οικονομία και την ανάπτυξη, δεν ενισχύει το κοινωνικό κράτος και τη νέα γενιά, δε σέβεται το περιβάλλον.