Δευτέρα 25.11.2024
More

    Μέτωπο αντιδράσεων από τους φορείς απεξάρτησης

    Αποφασισμένοι να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε πριν ακόμη ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές που προωθεί το υπ. Υγείας στα Κέντρα Πρόληψης και στους φορείς της απεξάρτησης να υπάρξουν αλλαγές, δηλώνουν οι υπεύθυνοι των δομών που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρη τη χώρα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και στους δύο τομείς.

    Το υπ. Υγείας διαμηνύει πως το νομοσχέδιο θα «βγει στον αέρα» σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Ιανουαρίου και εντός του ίδιου μήνα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια, δείχνοντας ότι ως προς την κεντρική φιλοσοφία τουλάχιστον, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις.

    Από την άλλη, οι φορείς στα Κέντρα Πρόληψης και στις δομές απεξάρτησης αντίστοιχα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν, έχοντας ως βασικό τους επιχείρημα, όπως αναφέρουν, την κοινωνική αναγνώριση και αποδοχή για το τεράστιο έργο τους εδώ και δεκαετίες. Ένα επιστημονικό έργο που αναγνωρίζεται διεθνώς, με την Ελλάδα να κατατάσσεται τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε που έχουν επιτύχει τόσο σημαντικά αποτελέσματα και στην πρόληψη αλλά και στη θεραπευτική αντιμετώπιση και απεξάρτηση.

    Ο επιστημονικώς υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστος και ο επίσης επιστημονικώς υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «σχεδία» Βασίλης Κούτρας σε δηλώσεις του έδωσαν το στίγμα των αντιδράσεων και του περιεχομένου που υπάρχει και το οποίο έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη αντίδραση.

    «Το τελικό κείμενο δεν το έχουμε δει, αλλά έχουμε δει ένα προσχέδιο με το υπουργείο να θέλει να δημιουργήσει έναν ενιαίο φορέα καταργώντας το ΚΕΘΕΑ και τους άλλους φορείς της θεραπευτικής αντιμετώπισης όπως κα τα Κέντρα Πρόληψης, δημιουργώντας μία σούπα όπου θα βρίσκονται τα πάντα. Προφανώς, υπάρχει φόβος και αγωνία ότι η θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ με τα στεγνά προγράμματα θα χαθεί και ταυτόχρονα ότι πηγαίνουμε με γοργό βήμα προς την ιδιωτικοποίηση αυτών των δομών και την ιατρικοποίηση της αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης. Οι δομές και οι φορείς του ΚΕΘΕΑ έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και ο νόμος δεν αναφέρεται καθόλου σε αυτό το ζήτημα, ούτε και στο πως θα υποστηρίζεται η οικογένεια. Έγιναν και παλαιότερα παρόμοιες προσπάθειες, αυτή τη φορά όμως η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει γιατί έχουν αλλάξει και οι συνθήκες. Εμείς θα επιμείνουμε να αναδεικνύουμε τη σημασία που έχει για την κοινωνία να παραμείνουν ως έχουν οι δομές και να ενισχυθούν και θα περιμένουμε», ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου.

    Το λάθος της υπερσυγκέντρωσης

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βασίλης Κούτρας που μίλησε και για το ΚΕΘΕΑ αλλά και για τα Κέντρα Πρόληψης, 52 στο σύνολο της επικράτειας που προβλέπεται να κλείσουν μέχρι το 2027.

    «Το πρώτο που θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσουμε, είναι ότι ο φορέας χάνει την ταυτότητά του, είτε αναφέρεται σε δομές απεξάρτησης κα θεραπευτικής αντιμετώπισης είτε στα Κέντρα Πρόληψης. Γίνεται ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και είναι ένα ερώτημα για όλους εκείνους που ανήκουν σήμερα στο ΕΣΥ, αν θα συνεχίσουν να έχουν εργασία ή αν απολυθούν. Το ακόμη πιο δύσκολο είναι ο τρόπος λειτουργίας. Το ΚΕΘΕΑ για παράδειγμα έχει ένα υποδειγματικό μοντέλο διοίκησης, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από επιστήμονες. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει ένα Δ.Σ όχι όμως για να υποκαθιστά την επιστημονική προσέγγιση. Και επίσης είναι πολύ σημαντικό το θέμα της διασύνδεσης των δομών και των φορέων αυτών με τις τοπικές κοινωνίες. Το έχουμε ζήσει σε περιοχές όπως στα Γιάννενα, που είδαμε πόσο σημαντική ήταν και είναι η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, πολιτών και φορέων στο να στηθούν και να λειτουργήσουν αυτές οι δομές και τα Κέντρα Πρόληψης», ανέφερε ο κ. Κούτρας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ