Σύμφωνα με αξιωματούχους της περιοχής Ισικάουα, τουλάχιστον 48 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους από τους σεισμούς. Η Ισικάουα ήταν το επίκεντρο του σεισμού των 7,6 βαθμών της Δευτέρας.
Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνία ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 120 άνθρωποι ήταν παγιδευμένοι και περιμένουν να διασωθούν, καθώς και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δέχτηκαν συνολικά 900 κλήσεις μετά τους σεισμούς.
Τα περισσότερα δρομολόγια τρένων και πλοίων, καθώς και οι πτήσεις προς την περιοχή έχουν ματαιωθεί.
Οι πολυάριθμοι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία από χθες Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά ισχυρού, με μέγεθος που ξεπερνούσε τους 7 βαθμούς, προκάλεσαν «πολλά θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.
«Επιβεβαιώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές» καθώς και «πολυάριθμα θύματα», αφού «κτίρια κατέρρευσαν και (εκδηλώθηκαν) πυρκαγιές», δήλωσε ο Κισίντα. «Θα χρειαστεί μάχη με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές, πρόσθεσε.
Ζημιές σε κτήρια και δρόμους
Εκτός από κτήρια, χώροι ιερών και πολλοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, τόνισε ο Κισίντα, τονίζοντας πως είναι δύσκολη η πρόσβαση στο βόρειο άκρο της χερσονήσου Νότο.
Νωρίτερα, υπήρξαν για εκατοντάδες αναφορές για εγκλωβισμένους στο αεροδρόμιο του Νότο.
Με τους δρόμους κομμένους σε όλη την περιοχή του Νότο, περίπου 500 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο της πόλης, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες, ωστόσο, προκλήθηκαν ζημιές στο αεροδρόμιο και στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.
Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε 1.000 σπίτια και στην παράκτια πόλη Σούζου, με τον δήμαρχο, Μασουχίρο Ιζουμίγια, να περιγράφει τις συνέπειες ως «καταστροφικές», σύμφωνα με το Reuters.
Η Σούζου, με μόλις 5.000 νοικοκυριά, βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Πρωτοχρονιάς.
Επειτα από την προειδοποίηση για τσουνάμι, οι αρχές θα προσπαθήσουν να φτάσουν στις περιοχές που έχουν αποκοπεί διά θαλάσσης, διευκρίνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Κισίντα, περίπου 1.000 μέλη των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί σε σεισμόπληκτες περιοχές και διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους Ιάπωνες αξιωματούχους και «είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό».
Η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο
Η Ιαπωνία είναι η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο, ωστόσο, προειδοποίηση για τσουνάμι του μεγέθους της Δευτέρας δεν είχε εκδοθεί από τότε που μεγάλος σεισμός έπληξαν τα βορειοανατολικά της χώρας στις 11 Μαρτίου του 2011, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18.000 άνθρωποι.
Το φαινόμενο είχε τότε ως αποτέλεσμα την καταστροφή πόλεων, ενώ προκάλεσε ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα. Σχεδόν όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την καταστροφή.
Οι ρυθμιστικές αρχές πυρηνικής ενέργειας ανακοίνωσαν ότι δεν καταγράφηκαν αυξήσεις στα επίπεδα ακτινοβολίας στα σημεία παρακολούθησης στην περιοχή, καθώς και ότι δεν εντοπίστηκαν ανωμαλίες στους περισσότερους από 20 αντιδραστήρες κατά μήκος της ακτογραμμής.
Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ