Η ανάπτυξη του διοικητικού κέντρου των Ιωαννίνων μέσα σε ένα ολόκληρο αιώνα και παραπάνω, κάλυψε την απόσταση των χιλίων μέτρων. Συμβολικά αναφέρουμε το ένα χιλιόμετρο, αλλά δεν είναι και πολύ περισσότερο. Η πόλη μέχρι και το ’40 είχε ως κέντρο την Κάτω Πλατεία, γύρω από το Ρολόι. Διασώζονται ακόμα σημαντικά κτίρια που ερχόταν από την περίοδο προ του 1913.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε και το κέντρο διοίκησης στην πάνω πλατεία, την κεντρική πλατεία όπως τη λέμε σήμερα με καθοριστικό γεγονός την ολοκλήρωση του Διοικητηρίου που στις μέρες μας είναι η Περιφέρεια, το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου κλπ.
Το γεγονός ότι οι αποστάσεις που καλύφτηκαν μέσα σε 100 χρόνια στο αναπτυξιακό σχέδιο δεν είναι μεγαλύτερες από μερικές εκατοντάδες μέτρα, δείχνει και μία αντίληψη για την πόλη, τον κεντρικό ρόλο που παίζουν τα δημόσια κτίρια και οι πολιτικές για την αποκέντρωση και τη λειτουργικότητα. Δεν είναι αρνητικό κατ΄ ανάγκη αυτό το μοντέλο, αλλά δείχνει πλέον και τα όριά του. Και κυρίως ορίζει και το πώς βλέπει το μέλλον της η πόλη.
Γιατί αν χρειάζεται να βρεθούν άλλα μοντέλα που να επιτρέπουν τη βιώσιμη μετακίνηση, τη μείωση των ρύπων με νέα συστήματα συγκοινωνιών και τη νέα σχέση της κατοικίας με τη δημόσια ζωή και το περιβάλλον, η κατεύθυνση της ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι ακόμα περισσότερα διοικητικά κτίρια στο κέντρο.
Κι από αυτή τη σκοπιά είναι οριακό το σχέδιο νέων γραφείων διοίκησης σαν αυτά για το νέο Δημαρχείο στο κτίριο του παλιού πανεπιστημίου. Αντίθετα θα έπρεπε να έχει προωθηθεί η ιδέα του νέου κέντρου διοίκησης στο στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Από αυτήν τη στήλη έχουμε ενισχύσει την ιδέα λειτουργίας ενός σύγχρονου πνευματικού κέντρου τέχνης στο κτίριο της οδού Δομπόλη, αλλά ελάχιστα άκουσαν οι τοπικές αρχές τέτοιες προτάσεις.
Και ερχόμαστε να προσθέσουμε τώρα ότι και άλλες ιδέες για βασικές υποδομές, όπως μία νέα Πινακοθήκη- Εικαστικό Κέντρο θα πρέπει να δημιουργηθούν ακόμα μακρύτερα από το κέντρο για να βρουν και τους χώρους που δίνουν μεγάλες δυνατότητες για σύγχρονες πολιτικές πολιτισμού.
Αλλά τέτοιες συζητήσεις δεν γίνονται στην πόλη.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ