Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το φρικτό εκείνο βράδυ, την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της χώρας. Ήταν 23:21, όταν ο επιβατικός συρμός Intercity 62, εκτελούσε δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μεταφέροντας 350 επιβάτες, συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία. 57 οι νεκροί, τουλάχιστον 85 οι τραυματίες. Στα Τέμπη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης, ενώ σε όλη τη χώρα οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα 57 φορές. Οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων, έναν χρόνο μετά, συνεχίζουν να αναζητούν δικαίωση και τιμωρία των υπεύθυνων.
Ενας χρόνος μετά ράγισαν καρδιές στο μνημόσυνο για τα θύματα
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε το έγκλημα χωρίς τιμωρία», δηλώνουν συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, οι οποίοι σε βαριά ατμόσφαιρα, με την οδύνη αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους και με δάκρυα στα μάτια πραγματοποίησαν εκεί μνημόσυνο.
Συγκίνηση στην πλατεία ΟΣΕ
Πριν από 365 μέρες ο χρόνος σταμάτησε και για τα τρία κορίτσια, παιδιά των οικογενειών Πλακιά, τις δίδυμες και την ξαδέλφη τους από το Καστράκι Καλαμπάκας. Οι γονείς τους έχουν προσκαλέσει τον κόσμο σε εκδήλωση μνήμης το βράδυ στον σιδηροδρομικό σταθμό. Στη Λάρισα ημέρα πένθους για την πόλη, χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν νωρίτερα στην συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας
Στη Βουλή, πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών της Ολομέλειας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει: «Τα λόγια δεν μπορούν να επουλώσουν το τραύμα. Χρέος της Πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης και η μέριμνα για να μη ζήσει ποτέ ξανά η χώρα μας ένα τέτοιο πλήγμα στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών».
Μέλημα της κυβέρνησης να αποδοθούν ευθύνες
Στήριξη των συγγενών και απόδοση ευθυνών, είναι το μήνυμα της κυβέρνησης. Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. Ο Βουλευτής επικρατείας Γ. Σταμάτης εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο μνημόσυνο.
Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σιδηροδρομική τραγωδία
Έναν χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών, οι πληγές από τον χαμό των θυμάτων της μένουν νωπές, με τον Γολγοθά των δικών τους ανθρώπων πάντα δύσκολο και ανηφορικό. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος πάγωσε, την ώρα εκείνη, που ο τόπος συγκρούστηκε μετωπικά με τον χειρότερο εαυτό του. Ξέφυγε από τις ράγες τoυ, λυγίζοντας από το βάρος μιας κρυφής πραγματικότητας. Και, σε μία στιγμή, είδε το παρελθόν να παράγει το αδιανόητο στο παρόν.
Σε μία τέτοια μέρα η θλίψη δεν μπορεί να βαφτεί με χρώμα κομματικό. Κι ο σεβασμός στην οδύνη απαιτεί ωριμότητα και σύνεση. Στην υπέρβαση αυτού του εθνικού τραύματος ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος. Μπορεί, όμως, να προσφέρει κάποια ανακούφιση όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού. Όταν σβηστεί κάθε αμφιβολία. Όταν διαψευστούν ακόμη και οι πιο παράλογες φήμες. Και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει.
Η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Αλλά και αυτή δεν παύει να είναι ένας θεσμός πολιτικός. Γι’ αυτό και μόνο η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα ρίξει φως στην υπόθεση, όπως το θέλουμε όλοι. Ήδη κινείται γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό, καλώντας τους πρώτους από όσους πρέπει να λογοδοτήσουν. Της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν αργεί. Όπως δεν αργούν και οι προσπάθειες της πολιτείας να θεραπεύσει τις δικές της σοβαρές ελλείψεις.
Υποδεχόμαστε, συνεπώς, τη θλιβερή επέτειο, σκύβοντας το κεφάλι στη μνήμη των 57 αθώων που χάσαμε και στη δοκιμασία των τραυματιών. Με τη σκέψη στις οικογένειες, που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους διαμαρτυρία. Ωστόσο, πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι.
Αποστολή μας είναι ο πόνος να μετουσιωθεί σε πράξεις. Ώστε οι οργανισμοί που υπηρετούν τον πολίτη να λειτουργούν με ασφάλεια, συνέπεια και επαγγελματισμό. Το Δημόσιο να μην μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί κρίσιμα έργα. Και τα δικαστήρια να αποφασίζουν εγκαίρως, ιδίως για υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία.
Ως Πρωθυπουργός, ως πολίτης, αλλά και ως πατέρας, συμμετέχω στο πένθος της πατρίδας. Και επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της διαρκούς εγρήγορσης και της προόδου. Αλλάζοντας το κράτος και βελτιώνοντας την καθημερινότητα. Χωρίς συμβιβασμούς με λάθη του σήμερα και ανατρέποντας παθογένειες του χθες. Μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα.
Απόδοση ευθυνών και δικαίωση των οικογενειών των θυμάτων ζητά η αντιπολίτευση
Με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δηλώσεις, τοποθετήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να αποδοθεί δικαιοσύνη, τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορώντας για πέπλο συγκάλυψης τον πρωθυπουργό. Τον καταλογισμό ευθυνών για να σταματήσει το αίσθημα απογοήτευσης των πολιτών, ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κώστας Καραμανλής για Τέμπη
Δήλωση με αφορμή τη σημερινή τραγική επέτειο, έκανε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ήταν Υπουργός Μεταφορών την περίοδο του δυστυχήματος.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρει: «Ένα χρόνο μετά, η σκέψη όλων μας δεν μπορεί να φύγει από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Η προσωπική μου οδύνη και η συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης, με οδήγησαν εκείνη την ημέρα στην άμεση παραίτηση.Όμως, η σκέψη μου δεν θα φύγει ποτέ από τους 57 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, τους τραυματίες και τους επιβάτες που βίωσαν την τραγωδία, και βέβαια τους συγγενείς των θυμάτων. Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας».
Πηγή: ΕΡΤ