Ερευνητές στον Αμαζόνιο ανακάλυψαν το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο – ένα τεράστιο πράσινο ανακόντα – στο τροπικό δάσος του Ισημερινού που χωρίστηκε από τους στενότερους συγγενείς του πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια, αν και φαίνονται σχεδόν πανομοιότυποι μέχρι σήμερα.
Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει την κλίμακα αυτών των ερπετών που ξεπερνούν σε μήκος τα 6 μέτρα, καθώς ένας από τους ερευνητές, ο Ολλανδός βιολόγος Φρικ Βονκ, κολυμπά δίπλα σε ένα γιγάντιο δείγμα αυτού του είδους, βάρους 200 κιλών.
Θεωρήθηκε ότι υπήρχε μόνο ένα είδος πράσινου ανακόντα στη φύση, το Eunectes murinus, αλλά το επιστημονικό περιοδικό Diversity αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι το νέο «βόρειο πράσινο ανακόντα» ανήκει σε ένα διαφορετικό, νέο είδος, το Eunectes akiyama. «Αυτό που ήμασταν εκεί για να κάνουμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε τα ανακόντα ως δείκτη αναφοράς για το είδος της ζημιάς που προκαλείται από τις πετρελαιοκηλίδες που μαστίζουν το Yasuni στον Ισημερινό, επειδή η εξόρυξη πετρελαίου είναι εντελώς εκτός ελέγχου», είπε ο ερευνητής Μπράιαν Φράι.
The world’s biggest snake has been discovered in the Amazon rainforest.
The huge anaconda measures 26ft-long, weighs 440lbs and its head is the same size as a human’s.
The Northern Green Anaconda was found by TV wildlife presenter, Professor Freek Vonk. pic.twitter.com/giAVzBMrKr
— The Independent (@Independent) February 21, 2024
Ο Αυστραλός καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ που για σχεδόν 20 χρόνια ερευνά είδη ανακόντα που βρέθηκαν στη Νότια Αμερική – είπε στο Reuters ότι η ανακάλυψη τους επιτρέπει να δείξουν ότι τα δύο είδη, τα οποία θεωρούνταν ότι αποτελούν ένα είδος, χωρίστηκαν το ένα από το άλλο πριν από σχεδόν 10 εκατομμύρια χρόνια. «Αλλά το πραγματικά εκπληκτικό μέρος ήταν, παρά αυτή τη γενετική διαφορά, και παρά τη μακρά περίοδο απόκλισής τους, τα δύο ζώα είναι εντελώς πανομοιότυπα», είπε. Αν και τα πράσινα φίδια ανακόντα μοιάζουν πολύ οπτικά, υπάρχει μια γενετική διαφορά 5,5%, η οποία εξέπληξε τους επιστήμονες. «Αυτό είναι μια απίστευτη ποσότητα γενετικής διαφοράς, ειδικά όταν το θέτεις στο πλαίσιο ότι διαφέρουμε μόνο κατά 2% από τους χιμπατζήδες», είπε ο Φράι.
Τα Ανακόντα αποτελούν απίστευτα χρήσιμη πηγή πληροφοριών για την οικολογική υγεία της περιοχής και τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από πετρελαιοκηλίδες στην περιοχή, είπε ο Φράι. Μερικά από τα φίδια που μελέτησαν σε μέρη του Ισημερινού ήταν πολύ μολυσμένα από πετρελαιοκηλίδες και τα ψάρια ανακόντα και αραπάιμα συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα πετροχημικών μετάλλων, πρόσθεσε.