Κυριακή 19.01.2025
More

    Την Τετάρτη η ανακοίνωση του κατώτατου μισθού

    Στις 27 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2024.

    Σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει σε δηλώσεις της, πως «ο νέος κατώτατος θα έχει το 8 μπροστά, τώρα αν η αύξηση θα είναι το 4% ή θα είναι στο 6% ή αν θα είναι στο 7% είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε ως εισηγήσεις από εργοδότες και εργαζομένους».

    Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, η εργατολόγος Άσπα Παπαθανασοπούλου, ανέφερε σχετικά με τα όσα έχουν ακουστεί για το ποσό, πως πιο ρεαλιστικό είναι το σενάριο ο κατώτατος μισθός να είναι κοντά στα 820 ευρώ. «Νομίζω ότι μια αύξηση γύρω στα 830 μικτά είναι επίσης ένα ρεαλιστικό σενάριο, και αυτή η αύξηση θα υπολογίζεται επί 14 μισθούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τη Συλλογική σύμβαση εργασίας και κατ’ επέκταση αναμένουν την αύξηση του εισοδήματός τους, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισης καθημερινών αναγκών διαβίωσης. Να πούμε βεβαίως ότι αυτό σε σχέση με τις μεσαίες ή μικρές επιχειρήσεις αποτελεί μία επιβάρυνση και αν ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες των εργαζομένων και αντιστοίχως οι δυνατότητες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα πρέπει να σταθμιστεί κάπου, σε ένα έμμεσο σημείο, χωρίς να χάνουν οι εργαζόμενοι και χωρίς να επιβαρύνονται οι εργοδότες», συμπλήρωσε παράλληλα.

    Επίσης, η κ. Παπαθανασοπούλου τόνισε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά και 19 επιδόματα. «Αφορά στα επιδόματα τα οποία καθορίζονται με βάση το ύψος του κατώτατου μισθού, επιδόματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, επιδόματα ανθρώπων με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμη και τα επιδόματα ατόμων με βαριές αναπηρίες από τον ΟΠΕΚΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    «Όσα εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού, αντιστοίχως θα αναπροσαρμοστούν. Επίσης η αύξηση αφορά και τα επιδόματα που καταβάλλονται στους εργαζόμενους, τα οποία είναι ποσοστιαία και αντιστοίχως η κατηγορία αυτή επηρεάζεται και από την από την προσμέτρηση των τριετιών. Έτσι έχουμε τώρα τις τριετίες, οι οποίες από τότε που πάγωσαν ξεκινούν με συμπλήρωση του υπολειπόμενου χρόνου να φαίνονται στον μισθό», κατέληξε.

    Οι φορείς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους όμως παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις

    Κατώτατος μισθός 908 ευρώ μεικτά (+16,4%) είναι η πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς όπως επισημαίνει το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ. Η έκθεση του ΙΟΒΕ ωστόσο, προτείνει να εξεταστεί αύξηση του ονομαστικού κατώτατου μισθού στην ευρύτερη περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2024. Το ΙΟΒΕ παρουσιάζει εναλλακτικά σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν συνδυασμούς αύξησης κατώτατου μισθού και μείωσης εισφορών εργαζομένου οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν έως και 6% αύξηση στις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων.

    Για παράδειγμα αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 4% στα 811,2 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ο καθαρός μισθός για τον εργαζόμενο θα είναι 707 ευρώ (+6,0%). Τέλος, εως 811 ευρώ μεικτά (ή 691,3 καθαρά) είναι η πρόταση για τον κατώτατο μισθό από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται έως και 0,5%. Από την πλευρά του το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει αύξηση κατά 5% ενώ το ΚΕΠΕ, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν μικρές επιχειρήσεις, προτείνει έως 3 με 4 %.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ