Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας
Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου θα γυρίσουν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, αλλάζοντας στη θερινή ώρα.
Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2024, τα ρολόγια θα πρέπει να αλλάξουν και από τις 3 π.μ, να πάνε στις 4 π.μ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μένουν στην Ελλάδα την Κυριακή θα χάσουν 60 λεπτά ύπνου.
Η αλλαγή της ώρας γίνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο, και πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT), ενώ τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στις 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.
Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας
Στην Ελλάδα η αλλαγή της ώρας σε θερινή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.
Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Δύο χρόνια αργότερα το 1975, άρχισε και στην Ελλάδα η εφαρμογή της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε θερινή και αντίστροφα.
Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, για να μπορεί το ανθρώπινο δυναμικό να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.
Αλλαγή ώρας: Οι τρεις ζώνες στην Ευρώπη
Στην Ευρώπη υπάρχουν τρεις ζώνες ώρας. Η Δυτική Ώρα Ευρώπης την οποία ακολουθούν Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η Κεντρική Ώρα Ευρώπης που ακολουθούν τα 17 κράτη – μέλη της ΕΕ.
Και τέλος, η Ανατολική Ώρα Ευρώπης την οποία ακολουθεί η Ελλάδα και η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Λετονία.