Τη δική τους αγωνία, όπως όμως και συνολικά της τοπικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις πρωτίστως στην υγεία, αλλά και σε άλλους τομείς, κατέγραψαν και ανέδειξαν οι μαθητές του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων που ασχολήθηκαν με το τεράστιο πρόβλημα της αιθαλομίχλης στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η προετοιμασία των μαθητών που ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση κράτησε αρκετές εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, όπως αποτυπώθηκε στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην ΖΠΑ με τη συνεργασία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου.
Οι μαθητές μέσα από τις παρουσιάσεις τους, αλλά και την δημοσιογραφική δουλειά που έκαναν καταγράφοντας τις απόψεις των συμπολιτών σε ένα γκάλοπ, κατέδειξαν αφενός το τεράστιο πρόβλημα όπως το βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης, την αγωνία τους για τις επιπτώσεις αλλά κυρίως την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων.
Το ζητούμενο φυσικά είναι να αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο την αναγκαιότητα αυτή και να προωθήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και λύσεων ειδικά για την πόλη των Ιωαννίνων που σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις είναι η «πρωταθλήτρια» πόλη στην Ευρώπη με τους πιο ανησυχητικούς δείκτες στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά το διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο.
«Προέχει η ευαισθητοποίηση», λέει ο Αλ. Καχριμάνης
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από τη διευθύντρια του 4ου Λυκείου κα Γιαννάκου, τον υπεύθυνο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης κ. Γκόλα και την διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ιωαννίνων κα Λογοθέτη, ενώ οι μαθητές παρουσίασαν και μουσικά και μουσικοχορευτικά αντίστοιχα δρώμενα.
Ακολούθησαν οι κεντρικές εισηγήσεις με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη να αναφέρεται στις καταγραφές από τους σταθμούς που έχει εγκαταστήσει το Τμήμα Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών μέσω του έργου panacea, λέγοντας ότι η Περιφέρεια δεν υποτιμά το πρόβλημα, αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει υπέρβαση των ορίων της μέσης ημερήσιας τιμής των 50mg/m3, όπως ορίζει ο ΠΟΥ, δηλαδή να υπάρχουν συγκεντρώσεις πάνω από τα όρια συναγερμού για 35 ημέρες το χρόνο.
«Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται το διάστημα από τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, και προκαλείται κυρίως από τα τζάκια, πολλά εκ των οποίων λειτουργούν ως διακοσμητικό στοιχείο και όχι ως πηγή κύριας θέρμανσης και αυτό το βλέπουμε ειδικά στις περιόδους των εορτών. Δεν είναι θέμα λήψης μέτρων, αλλά ευαισθητοποίησης των πολιτών που δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα τζάκια για τέτοιους λόγους. Είμαστε όμως σε επαφή με το υπ. Περιβάλλοντος ώστε να τεθούν σε εφαρμογή και άλλα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων και των κατοικιών ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.
Η προσπάθεια συνεχούς μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και της ηλεκτροκίνησης και η αξιοποίηση των ΑΠΕ αποτελούν μερικές από τις προτάσεις του δήμου Ιωαννιτών, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου Θωμ. Μπέγκα, Γεώρ. Αντωνίου.
Πρόσθεσε ακόμη πως σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις η πόλη των Ιωαννίνων παρότι διαθέτει περιμετρικά του αστικού ιστού μεγάλους χώρους πρασίνου, συγκαταλέγεται στις πόλεις με τα λιγότερα διαθέσιμα τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο.
Η Αθήνα διαθέτει 6,92 τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο ενώ τα Ιωάννινα μόλις 3,3 τ.μ τη στιγμή που το ελάχιστο όριο του Οργανισμού Υγείας είναι 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο.
Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών και ΤΕΕ
Στην εκδήλωση παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους οι ευρωβουλευτές Μαρ. Σπυράκη, Πετ. Κόκκαλης και Ελ. Κουντουρά και λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάν. Τσίγκρος και ο Ιωάν. Λυκοτραφίτης ως αναπλ. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου.
Τα θέματα υγείας
Τέλος στην εκδήλωση, τοποθετήθηκε επί των σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της πόλης, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ Κων. Κωστίκας, με ιδιαίτερη επισήμανση στο ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούν τα πολύ μικρά σωματίδια που επί της ουσίας δεν καταγράφονται στις μετρήσεις και είναι εκείνα που αποδεδειγμένα από ιατρικής προσέγγισης δημιουργούν τους μεγαλύτερους κινδύνους και για τα υγιή άτομα, κυρίως όμως για εκείνα που έχουν είτε καρδιακά είτε αναπνευστικά προβλήματα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ