Μετά από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν σοβαρά το 2008, η θεωρία του αποδείχθηκε από φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή στο Cern
Ο Πίτερ Χιγκς, ο νομπελίστας φυσικός που ανακάλυψε ένα νέο σωματίδιο γνωστό ως μποζόνιο Χίγκς, πέθανε στα 94 του χρόνια.
Ο Χιγκς ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ φυσικής το 2013 για το έργο του το 1964 που έδειχνε πώς το μποζόνιο βοήθησε να συνδεθεί το σύμπαν δίνοντας στα σωματίδια τη μάζα τους, πέθανε στο σπίτι του στο Εδιμβούργο τη Δευτέρα.
Μετά από μια σειρά πειραμάτων που ξεκίνησαν σοβαρά το 2008, η θεωρία του αποδείχθηκε από φυσικούς που εργάζονταν στον Μεγάλο Επιταχυντή στο Cern στην Ελβετία το 2012. Το βραβείο Νόμπελ μοιράστηκε με τον François Englert, έναν Βέλγο θεωρητικό φυσικό του οποίου το έργο το 1964 συνέβαλε επίσης άμεσα στην ανακάλυψη.
Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας και τιμητικός σύντροφος, ο Χιγκς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε το κέντρο Θεωρητικής Φυσικής Χιγκς προς τιμήν του το 2012.
Ο καθηγητής Πίτερ Μάθισον, διευθυντής του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Ο Πίτερ Χιγκς ήταν ένας πραγματικά ταλαντούχος επιστήμονας του οποίου το όραμα και η έμπνευση έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Το πρωτοποριακό του έργο έχει παρακινήσει χιλιάδες επιστήμονες και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει πολλούς περισσότερους για τις επόμενες γενιές».
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, η οποία απονέμει το Νόμπελ, είπε τότε ότι το τυπικό μοντέλο φυσικής που στηρίζει την επιστημονική κατανόηση του σύμπαντος «στηρίζεται στην ύπαρξη ενός ειδικού είδους σωματιδίου: του σωματιδίου Χιγκς. Αυτό το σωματίδιο προέρχεται από ένα αόρατο πεδίο που γεμίζει όλο το χώρο. Ακόμη και όταν το σύμπαν φαίνεται άδειο, αυτό το πεδίο είναι εκεί. Χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχαμε, γιατί τα σωματίδια αποκτούν μάζα από την επαφή με το πεδίο. Η θεωρία που προτείνεται από τους Ένγκλερτ και Χιγκς περιγράφει αυτή τη διαδικασία».
Γεννημένος στο Νιούκαστλ, ο Χιγκς αφήνει πίσω του δύο γιους, τον Κρις και τον Τζόνι, και δύο εγγόνια. Η σύζυγός του, Τζόντι, λέκτορας γλωσσολογίας με την οποία τον είχαν χωρίσει, πέθανε το 2008.
Με πληροφορίες Guardian