Παρασκευή 22.11.2024
More

    Στρατηγικό πλεονέκτημα δίνει το Κέντρο Αναφοράς

    Τη δυνατότητα εξέτασης ακόμη περισσότερων δειγμάτων για κορωνοϊό, που αποστέλλονται προς διερεύνηση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας, θα αποκτήσει εντός των επόμενων ημερών, το Κέντρο Αναφοράς για κορωνοϊό, που λειτουργεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

    Η σύσταση και λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για τον κορωνοϊό, αποτέλεσε μία καθοριστική επιλογή και των υγειονομικών υπηρεσιών που πρότειναν τη συγκεκριμένη λειτουργία και των αρχών που στήριξαν την επιλογή αυτή, όπως η Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο λειτουργεί με το υφιστάμενο, προϋπάρχον προσωπικό, που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και στην προηγούμενη υγειονομική κρίση με τον ιό H1N1, όμως ήδη έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις και εκπαιδεύεται επιπλέον προσωπικό, που θα στελεχώσει το Εργαστήριο.

    Η αναπλ. καθηγήτρια Μικροβιολογίας, υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Αναφοράς για τον κορωνοϊό, Κωνσταντίνα Γκαρτζονίκα μίλησε για τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα του πλανήτη, απέναντι στον θανατηφόρο ιό, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Αναφοράς, που προσπαθεί να δώσει στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα ασφαλείς και έγκυρες απαντήσεις επί των δειγμάτων.

    «Ο μικρότερος χρόνος που απαιτείται για την εξέταση ενός δείγματος είναι 4 ώρες και φτάνουμε σε σημείο να εξετάζουμε καθημερινά περίπου 60-70 δείγματα. Με την επιπλέον στελέχωση που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ευελπιστούμε, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα πολλών περισσότερων αναλύσεων δειγμάτων», ανέφερε αρχικά.

    Άγχος και μέτρα προστασίας

    Στο εργαστήριο που λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να μπει κανείς, χωρίς την ειδική εξουσιοδότηση αλλά και δίχως τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας. Τον κίνδυνο όμως να εκτεθούν απέναντι στον ιό, αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι του Κέντρου αν και τα μέτρα ασφάλειας είναι στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. «Προφανώς υπάρχει άγχος, όχι αν θα βγει θετικό ή αρνητικό ένα δείγμα, αλλά να έχουμε γρήγορη απάντηση για τον θεράποντα ιατρό και στη συνέχεια να βοηθήσουμε στην γρήγορη ιχνηλάτηση κάθε περιστατικού. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε δεν αφορά την καριέρα μας, αλλά αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα και πως εμείς από τη θέση που έχει ο καθένας, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Είμαι βέβαιη, ότι κανείς δε σκέφτεται αυτή την ώρα την καριέρα του, αλλά πως θα βοηθήσει τη δημόσια υγεία», κατέληξε η κα Γκαρτζονίκα.

    Θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο των φορέων που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν καθοριστικά στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για τον κορωνοϊό, εξέφρασε και ο πρύτανης Τριαν. Αλμπάνης.

     

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ