Παρασκευή 22.11.2024
More

    Μεγάλη πρόοδος με τις νέες τεχνολογίες γονιδιωματικής ανάλυσης

    Αν η εφαρμογή της ανάλυσης γενετικού υλικού (DNA) πριν μερικές δεκαετίες αποτέλεσε πρωτοπορία και άνοιξε νέους δρόμους στην ιατρική επιστήμη, τότε οι τεχνικές γονιδιωματικής ανάλυσης στην κλινική πρακτική αποτελούν μία τεράστια επανάσταση, το μέγεθος της οποίας δεν το έχουν αντιληφθεί ούτε οι ίδιοι οι επιστήμονες.

    Σε συνδυασμό μάλιστα με την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι εξελίξεις τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία, πλέον όμως με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και επιτυχία και στην πρόληψη, είναι τέτοιες που όπως οι ίδιοι οι επιστήμονες παραδέχονται, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, είναι η αδυναμία διαχείρισης του όγκου των πληροφοριών και της αξιολόγησής τους.

    Στα Ιωάννινα , ήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή πραγματοποιείται το Σεμινάριο του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος με στόχο την εξοικείωση των γενετιστών στις νέες Τεχνολογίες Γονιδιωματικής Ανάλυσης που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κλινική πρακτική.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση των νέων τεχνολογιών, των κατευθυντηρίων οδηγιών εφαρμογής τους μαζί με παραδείγματα από γενετικές αναλύσεις κλινικών περιστατικών.

    Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απευθύνεται σε ειδικευόμενους αλλά και σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και σε κάθε επαγγελματία υγείας, όπως ανέφεραν αρχικά η Μαρίκα Σύρρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών και ο Ανδρέας Πάμπανος,

    επιστημονικά υπεύθυνος του Τμήματος Γενετικής ΓΝΑ «Αλεξάνδρα».

    «Έχουμε εξαιρετικά χρήσιμα και αποτελεσματικά όπλα στη διάθεσή μας πλέον, αλλά είναι πολύ κρίσιμο να ξέρουμε πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε και σε ποιες περιπτώσεις», τόνισε ο κ. Πάμπανος.

    Η Ελένη Ρίζου, υπεύθυνη Κυτταρογενετικής και Μοριακής Κυτταρογενετικής του Τμήματος Γενετικής του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» από την πλευρά της σημείωσε πως είναι σημαντικό η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην απόδοση της ειδικότητας του εργαστηριακού γενετιστή γιατί ήδη θα εφαρμόζονται θεραπευτικά πρωτόκολλα εξατομικευμένων θεραπειών στους ασθενείς.

    Η σημασία της πρόληψης

    Για τον ρόλο των προληπτικών ελέγχων στους κληρονομούμενους καρκίνους, όσο και στους συμπαγείς όγκους μίλησε από την πλευρά της η Ασπασία Διβανέ, Κλινική Εργαστηριακή Γενετίστρια και διευθύντρια σε εξειδικευμένο ιατρικό εργαστήριο στην Αθήνα. «Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη δαπάνη για τον έλεγχο δύο γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και γενικά, οι γενετιστές βοηθούν τους ειδικούς ογκολόγους, χειρουργούς στην εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική γιατί υπάρχουν ειδικές ομάδες γονιδίων που σχετίζονται με τους κληρονομούμενους καρκίνους και μας δίνουν τη δυνατότητα μέσα από πιστοποιημένα εργαστήρια να γνωρίζουμε εάν υπάρχει κίνδυνος να νοσήσει κάποιο άτομο, χωρίς η ύπαρξη των γονιδίων όμως να σημαίνει ότι σίγουρα θα νοσήσει. Αυτό όμως μνας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε προληπτικές εξετάσεις μέσα από συνεχείς ελέγχους», ανέφερε.

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Γενετική

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τέλος για τη διασύνδεση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Γενετικής, οι ομιλητές τόνισαν, ότι σήμερα η επιστήμη βρίσκεται στο αποκορύφωμα της επανάστασης που είναι η εξατομικευμένη θεραπεία και η δυνατότητα για πολύπλευρες αναλύσεις. «Η πραγματική νέα επανάσταση είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον όγκο της πληροφορίας γιατί πολλές φορές δε μπορούμε να εξηγήσουμε πράγματα που ξέρουμε. Γι’ αυτό όμως ζητάμε από το κράτος να αναλάβει την κάλυψη των δαπανών για εξετάσεις που είναι πολύ χρήσιμες αλλά είναι δύσκολο να γίνουν για παράδειγμα στον προγεννητικό έλεγχο, όταν κοστίζουν από 700-1000 ευρώ», τόνισε ο κ. Πάμπανος.

    «Θα πρέπει η Πολιτεία να αποφασίσει να δώσει τα χρήματα γιατί όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά, η ίδια η Πολιτεία θα έχει κέρδος μακροπρόθεσμα, αφού η νοσηλεία και οι θεραπείες είναι πολύ ακριβότερες από την κάλυψη των προληπτικών εξετάσεων και των εργαστηριακών ελέγχων», ανέφερε η κα Ρίζου.

    Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Καρ. Παπούλιας».

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ