Έμπειρος κοινοβουλευτικός ο Χρήστος Μαντάς, με θέσεις ευθύνης στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει σήμερα για το διαφορετικό εκλογικό τοπίο της 7ης Ιουλίου, τις διαφορές με τη ΝΔ αλλά και το έργο που έχει γίνει από την κυβέρνηση στην Ήπειρο.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου ήταν μία μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί να προτιμήσει κ. Μαντά κάποιος τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές; Μοιάζει σαν έχει στερέψει το αφήγημα «βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια»…
Η ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών είναι κατά τη γνώμη μου αριθμητικά δυνατή και πολιτικά και ουσιαστικά απόλυτα εφικτή και αναγκαία. Εγώ παρατηρώ π.χ. στον νομό Ιωαννίνων μαζική επάνοδο όσων μας είχαν ψηφίσει το 2015 καθώς και σημαντική ενίσχυση από το χώρο της κεντροαριστεράς, και της ευρύτερης αριστεράς. Δεν συμφωνώ ότι έχει στερέψει κάποιο αφήγημα, καθώς υπάρχει η πραγματικότητα της εξόδου από τη σκληρή επιτροπεία, που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε και να προτείνουμε προγράμματα η κάθε πολιτική δύναμη. Οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στις ευρωεκλογές γιατί έχουν κουραστεί, γιατί τα προβλήματα της επιβίωσης είναι προφανώς ακόμη παρόντα σε μεγάλη έκταση, γιατί δεν αλλάξαμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά του και τη σχέση του πολίτη με το κράτος. Οι πολίτες είναι θυμωμένοι και αυστηροί μαζί μας γιατί μας νοιώθουν κοντά τους και μπορούν να εκφραστούν και ταυτόχρονα αμήχανοι, αλλά όχι απορριπτικοί. Στις εθνικές εκλογές οι πολίτες νομίζω ότι θα ψηφίσουν με διαφορετικά κριτήρια. Έτσι άλλωστε γίνεται πάντα. Πιστεύω ότι δεν θα πάνε «υπνωτισμένοι» από ένα γενικό κλίμα μιας δήθεν αναπότρεπτης επικράτησης της ΝΔ, που ξεκίνησε από την επαύριο των ευρωεκλογών. Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα «διαφορετικό» εκλογικό σώμα και σε σύνθεση και σε επιλογές, που θα απορρίψει το σχέδιο για τη νέα λιτότητα που ετοιμάζει η ΝΔ και έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες ημέρες- ούτε καν προσδιορίζουν πότε θα εφαρμόσουν τις περίφημες φοροελαφρύνσεις.
Αποκαλύψαμε το σχέδιο τους για το ασφαλιστικό που μειώνει τις συντάξεις και δίνει τις επικουρικές βορά στις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ποιος θα πληρώσει τη μετάβαση στο σύστημα του κ. Μητσοτάκη, που κοστίζει πάνω από 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο; Αποκαλύψαμε τι σχεδιάζουν στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας επιμένοντας σε 1 πρόσληψη σε κάθε 5 αποχωρήσεις. Θέλουν να δώσουν με outsourching ολόκληρα φιλέτα στους κρατικοδίαιτους καιρδοσκόπους.
Αποκαλύψαμε τέλος, την υποκρισία τους στο Μακεδονικό, καθώς είναι πια σαφές ότι ούτε erga omnes, ούτε συνταγματική αλλαγή είχαν εξασφαλίσει όταν ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν το 2005.
Νομίζω, ότι η κοινωνική πλειοψηφία θα προκρίνει, έστω με αστερίσκους, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να εγγυηθεί μια προοδευτική πορεία για τη χώρα και να δώσει προοπτική αξιοπρεπούς εργασίας, με πλήρη δικαιώματα, στους νέους.
Για να χρησιμοποιήσω το σύνθημά σας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους πολλούς και η ΝΔ με τους λίγους; Μήπως είναι απλοϊκός και μανιχαϊστικός αυτός ο διαχωρισμός;
Συνθηματολογικά, μπορεί να δημιουργηθεί μια σύγχυση, αν και αν θυμάμαι καλά έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς από τον Κόρμπιν, όμως η ουσία παραμένει. Όταν η ΝΔ θέλει να εκχωρήσει την επικουρική ασφάλιση στους μεγάλους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς ομίλους, με ποιους είναι; με τους πολλούς ή με το κερδοσκοπικό κεφάλαιο; Όταν θέλει να δώσει φιλέτα της δημόσιας υγείας και παιδείας στους ιδιώτες με ποιους είναι; Όταν υπόσχεται ανάπτυξη, αλλά γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι θέλει να μοιράσει την πίτα στους γνωστούς λίγους κρατικοδίαιτους αποκλείοντας, όπως έκανε πάντα στο ΕΣΠΑ. στους αναπτυξιακούς νόμους κλπ, πολλές μικρομεσαίες ιδιαίτερα επιχειρήσεις, με ποιους είναι η ΝΔ;
Άλλωστε δεν προτείνει κάτι διαφορετικό η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Τα «κλασσικά εικονογραφημένα» της δεξιάς προτείνει, δηλαδή ό,τι έκανε πριν στη χώρα και την οδήγησε στη καταστροφή, ό,τι κάνει και σε όλη την Ευρώπη όπου τα μεγάλα συντηρητικά κόμματα στις μεγάλες χώρες συνεχώς απαξιώνονται και χάνουν σε επιρροή. Αλήθεια έχει κανείς αμφιβολία, στο βάθος της καρδιάς του, ότι η ΝΔ θα ασχοληθεί με τις ανάγκες των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων;
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία με κόμματα και βουλευτές που προέρχονταν από τον συντηρητικό χώρο. Τώρα διαμορφώνει μία συμμαχία με το χώρο της κεντροαριστεράς. Τελικά ο δρόμος προς την εξουσία φέρνει και αναθεωρήσεις στο ιδεολογικό και πολιτικό φορτίο του χώρου σας;
Είναι πολύ απλουστευτική μια τέτοια περιγραφή της πορείας της διακυβέρνησης. Θυμίζω ότι με τους ΑΝΕΛ κάναμε μια συγκεκριμένη συμφωνία, με δεδομένες τις τεράστιες διαφορές μας, σε ένα πλαίσιο εξόδου από τα μνημόνια και χτυπήματος της διαφθοράς. Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και μια μερίδα ανθρώπων από την κεντροαριστερά στήριξε αυτή τη γενναία πολιτική. Ο βασικός πυρήνας των αξιών μας και της ιδεολογίας προφανώς παραμένει και φάνηκε αυτό και στη θεσμοθέτηση τολμηρών μέτρων στα δικαιώματα και βεβαίως στη Συμφωνία των Πρεσπών και σε πολλά άλλα πεδία. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι ο «χώρος» οφείλει να αναζητήσει απαντήσεις και στα σύνθετα προβλήματα του παγκόσμιου γίγνεσθαι (π.χ. κλιματική αλλαγή) να διαμορφώσει και να διαμορφώνεται. Βρισκόμαστε σε μια μετάβαση πιο συνολική στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ όντας μια μεγάλη πολιτικά δύναμη της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ιδιαίτερο ρόλο.
Αν σας ζητούσα να περιγράψετε ένα τμήμα του συνολικού έργου που έγινε από την κυβέρνηση στα Ιωάννινα και την Ήπειρο και όσα δεν έκανε ή δεν πρόλαβε, τι θα συμπεριλαμβάνατε;
Δεν πρόλαβε να φέρει ορατά αποτελέσματα στο τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ιδιαίτερα στα ζητήματα της κτηνοτροφίας, παρά τα θετικά βήματα, π.χ. ένταξη συνεταιριστικών σχημάτων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει έναν σχεδιασμό για την συγκρότηση ξεχωριστής διοίκησης του ΕΣΥ στην Ηπειρο.
Έγιναν, κρίσιμα πράγματα στις υποδομές και ξεχωρίζω το αεροδρόμιο και τις αθλητικές υποδομές, έγιναν σημαντικά βήματα στην υγεία από τα οποία ξεχωρίζω την έναρξη λειτουργίας της 4ης πτέρυγας και την δημιουργία των ΤΟΜΥ, αλλά και κρίσιμα βήματα στη παιδεία από τα οποία ξεχωρίζω τη συγκρότηση ενός πολύ ισχυρού πλέον Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρά τις δυσκολίες στην υλοποίηση του εγχειρήματος.
Είμαι περήφανος για ό,τι κάναμε στο τόπο μας και πάντα αυτά είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας και σκληρής δουλειάς, με τις ιδιαίτερες συμβολές του καθενός μας. Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα και για κάθε πολίτη της περιοχής μας αυτό είναι απολύτως ορατό.
Συνέντευξη ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ