Το λιγότερο ως «ουτοπικό» είναι το σενάριο της συνολικής παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στον δήμο Ιωαννιτών από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας που ενεργεί με βάση τα δικά του συμφέροντα, μακριά από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που ανέκαθεν υπήρχαν και εξακολουθούν και να υπάρχουν και να ταλαιπωρούν την πόλη των Ιωαννίνων. Το πρώτο στοιχείο που διαφοροποιεί την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η συνολική παραχώρηση του στρατοπέδου ουδέποτε μπήκε στη διαπραγμάτευση, καθώς το ΤΕΘΑ ήταν και παραμένει ξεκάθαρο, ότι δεν απεμπολεί την ιδιοκτησία και κυριότητα της έκτασης, παρά μόνο συζητά για παραχώρηση τμήματος αυτής, με μία σειρά αυστηρών όρων και προϋποθέσεων που δε μπορούν όμως να γίνουν αποδεκτοί από τον δήμο Ιωαννιτών.
Το πρώτο και κύριο θέμα είναι ότι ουδέποτε το Ταμείο συζήτησε ή συμφώνησε στην συνολική παραχώρηση του στρατοπέδου και αυτό αποτυπώνεται και στα έγγραφα της αλληλογραφίας.
Η εισήγηση του δημάρχου Θωμά Μπέγκα στη χθεσινή συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής έθεσε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση ή για να το πούμε καλύτερα, στη διάσταση στην οποία διεξάγεται η διαπραγμάτευση.
Με τις συζητήσεις να γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αυτό που προκύπτει, είναι η «σκληρή γραμμή» που εξακολουθεί να κρατά το ΤΕΘΑ, εμμένοντας στην αρχική του θέση και στάση περί παραχώρησης στον δήμο Ιωαννιτών ενός ποσοστού 48% επί της έκτασης των 335 περίπου στρεμμάτων που προτίθεται να διαθέσει προς αξιοποίηση από κοινού με τον δήμο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας η πρόταση που είναι στο τραπέζι προβλέπει την παραχώρηση του 48%, στην οποία έκταση όμως, συμπεριλαμβάνονται οι κοινόχρηστοι χώροι που πρέπει να δημιουργηθούν στη βάση της πολεοδόμησης από τον δήμο Ιωαννιτών, με το 52% του ΤΕΘΑ να μένει «καθαρό». Επιπλέον όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας, το ΤΕΘΑ ζητά από τον δήμο Ιωαννιτών και την περιφέρεια – η εμπλοκή της οποίας στις συζητήσεις παραμένει αδιευκρίνιστη – να αναλάβουν την εκπόνηση των μελετών πολεοδόμησης και τις δαπάνες διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων με δικές τους δαπάνες.
Το ΤΕΘΑ ουσιαστικά ζητά να του ανήκει μετά την πολεοδόμηση το 52%, επί των 335 στρ. ενώ η υπηρεσία εισηγείται ότι με βάση τις παραπάνω υποχρεώσεις που ζητούνται από το δήμο, προς το συμφέρον του δήμου είναι να λάβουν μόλις το 13% – 15% κάτι που δεν πρόκειται να δεχθεί το Ταμείο, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.
Οι όροι παραχώρησης
Συνοπτικά όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας, σήμερα ισχύουν οι εξής όροι εκ μέρους του ΤΕΘΑ για την παραχωρούμενη έκταση των 335 στρεμμάτων:
Ο Δήμος να εκπονήσει όλες τις μελέτες για την πολεοδόμηση
Ο Δήμος με τη συνδρομή(;) της Περιφέρειας να κατασκευάσει όλα τα έργα υποδομής.
Ο Δήμος και η Περιφέρεια να κατασκευάσουν δύο κτίρια στο Πέραμα (συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ.).
Αν βρει και παραχωρήσει ο Δήμος άλλη δημοτική πολεοδομημένη έκταση ίσης αξίας, να παραχωρηθούν επιπλέον 122 στρ. στο μπροστινό τμήμα του στρατοπέδου.
Κύριο ζητούμενο είναι το ποσοστό πολεοδόμησης (οικοπέδων) για νέα κτίρια του ΤΕΘΑ.
«Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι πως το πιο πάνω σενάριο είναι ουτοπικό και θα μας οδηγήσει μόνο σε ασκήσεις επί χάρτου, αφού, πέραν όλων των άλλων, κανένας δεν μπορεί να μας πει που θα βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα υποδομής που ζητά το ΤΕΘΑ ως υποχρέωση του δήμου.
Εν κατακλείδι, με βάση την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ δήμου και ΤΕΘΑ, ποτέ μέχρι σήμερα δεν τέθηκε ζήτημα πλήρους παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου», τόνισε ο κ. Μπέγκας.
Η αντιπρόταση του δήμου
Ο δήμος Ιωαννιτών δε στέκεται στην απόρριψη της πρότασης του ΤΕΘΑ αλλά καταθέτει, όπως ανέφερε ο κ. Μπέγκας, τη δική του αντιπρόταση που κινείται στη λογική της συναξιοποίησης του στρατοπέδου στη συνολική έκταση των 586 στρεμμάτων.
«Αν επιθυμούμε να είμαστε ρεαλιστές, το ΤΕΘΑ ως ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να παραχωρήσει στο σύνολό του το στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Άρα θα πρέπει να συμβαδίσουμε στη λογική της από κοινού αξιοποίησης του συνόλου του στρατοπέδου, σχεδιάζοντας αποκλειστικά ο δήμος τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να αξιοποιηθεί το σύνολο των 586 στρεμμάτων.
Ο Δήμος θα πρέπει να αναδείξει τα συμφέροντά του με πρωταρχικό σκοπό να δώσει στους δημότες όσο περισσότερο δημόσιο και πράσινο χώρο μπορεί», τόνισε ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει πως και στη συνάντηση που έγινε προ ημερών στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα κατέθεσε την πρόταση της συναξιοποίησης του οικοπέδου στο σύνολό του. Επί της εξεύρεσης πηγών χρηματοδότησης ο κ. Μπέγκας τόνισε πως το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ως φιλόδοξο σχέδιο είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στον δήμο και να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα που θα συμπεριλαμβάνουν και τις γειτονιές της γύρω περιοχής όπως η Βρυσούλα, ο Βοτανικός και το Βελισσάριο.
«Έχοντας ως προμετωπίδα το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου με βάση την συμμετοχή του στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για βρούμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αξιοποιήσουμε το στρατόπεδο Βελισσαρίου, ώστε η νέα γειτονιά που θα δημιουργηθεί να αποτελέσει ο νέος δημόσιος χώρος που θα δημιουργηθεί ένα υπερτοπικό τοπόσημο για όλους τους κατοίκους του Δήμου, με την πολεοδόμηση που θα προταθεί να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της αστικής ανθεκτικότητας και να λειτουργεί ως παράδειγμα για την αναβάθμιση και της υπόλοιπης πόλης.
Οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα πρέπει να στοχεύουν στο να αναβαθμιστούν οι τρεις γειτνιάζουσες πολεοδομικές ενότητες (Βελισσάριο, Βρυσούλα, Βοτανικός), με την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων που να τις εξυπηρετούν, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα πρέπει να μπει και η πιθανότητα ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ