Παρασκευή 22.11.2024
More

    Δράση κατά του καπνίσματος από τη «Σχεδία»

    Στα δεδομένα που δημιουργεί η στροφή των νέων στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, προσαρμόζει τη στρατηγική πρόληψης του καπνίσματος το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», σε μια προσπάθεια να διαλυθούν οι μύθοι που συμβάλλουν στη δημοφιλία του ατμίσματος.

    «Από τις έρευνες δε φαίνεται να ισχύει ότι είναι λιγότερο επιβλαβές για την υγεία και είναι και ένας από τους στρατηγικούς στόχους της ”Σχεδία” να ασχολείται με την πρόληψη και του ηλεκτρονικού τσιγάρου», τόνισε η κοινωνιολόγος Πώλα Κομνηνού, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης, σημειώνοντας τον κίνδυνο η προώθηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά και τους εφήβους να ενισχύσει το μήνυμα ότι το κάπνισμα δεν είναι επικίνδυνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάρτησης από τη νικοτίνη.

    Η «Σχεδία» υλοποίησε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις επιβλαβείς συνέπειες της χρήσης του καπνού, αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Το προσωπικό της «Σχεδία» βρέθηκε στον πεζόδρομο της Παπαδοπούλου, έξω από το Καμπέρειο Ίδρυμα όπου στεγάζεται, και διένειμε φυλλάδια, ενημερώνοντας τους πολίτες για τους κινδύνους υγείας, που συνδέονται με τη χρήση καπνού, και για τα πλεονεκτήματα μιας ζωής χωρίς τσιγάρο.

    Ιδιαίτερα εύστοχο χαρακτήρισε η κ. Κομνηνού το μήνυμα «Προστατεύστε τα παιδιά από την παρέμβαση της καπνοβιομηχανίας» της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας, καθώς, όπως τόνισε, εστιάζει σε μία πολύ κρίσιμη συνθήκη, αυτή της διαφήμισης, της προώθησης, της προβολής του καπνίσματος και της εύκολης, σχεδόν ανεμπόδιστης πρόσβασης των μικρών ηλικιών στα προϊόντα καπνού. «Είναι ακριβώς αυτοί οι λόγοι και αυτές οι ηλικίες, στις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα και οι δράσεις της “Σχεδία” και των 72 Κέντρων Πρόληψης σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτές οι ηλικίες δεν έχουν ούτε τα φίλτρα, ούτε τις άμυνες εκείνες, που θα τους επιτρέψουν να αντισταθούν με επιτυχία σε τέτοιου είδους καμπάνιες, γι’ αυτό και εκεί εστιάζονται όλες οι προσπάθειες στο επίπεδο της πρόληψης», τόνισε.

    Επίσης, αναφέρθηκε και σε πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν ότι παγκοσμίως έχουμε μία μείωση των καπνιστών. «Έχουμε 19 εκ. λιγότερους καπνιστές τα τελευταία δύο- τρία χρόνια, με ένα πρόβλημα όσον αφορά τις γυναίκες καπνίστριες σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης. Στην Ελλάδα ένα 45% περίπου των μαθητών φαίνεται να καπνίζει συμβατικό ή ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο εδραιώνει τη θέση του σταδιακά ως το πιο δημοφιλές προϊόν αυτού του τύπου σε αυτές τις ηλικίες. Το θετικό είναι ότι στον Νομό Ιωαννίνων, σταθερά και διαχρονικά, οι έρευνες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης δείχνουν ότι έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά στις εφηβικές ηλικίες στη χρήση όχι μόνο καπνού, αλλά και ναρκωτικών και αλκοόλ, που για εμάς είναι μία επιτυχία. Θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλλει αποτελεσματικά στο να εμφανίζουμε ως περιοχή αυτά τα μειωμένα ποσοστά χρήσης ουσιών σε αυτές τις ηλικίες», σημείωσε.

    «Μπορούμε να χαιρόμαστε, να λυπόμαστε, να θυμώνουμε, να ερωτευόμαστε και όλα αυτά χωρίς να κρατάμε ένα τσιγάρο στο χέρι μας», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει από την πλευρά της η ταμίας στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Ανθή Μάστακα, προσθέτοντας ότι η «Σχεδία» είναι παρούσα, «παρά την ατυχή σκέψη της κεντρικής πολιτείας να καταργήσει τα Κέντρα Πρόληψης, που διατυπώθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους». Η κ. Μάστακα εξέφρασε την ελπίδα ότι δε θα ολοκληρωθεί μία τέτοια σκέψη και κατέληξε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα, που έχει να δώσει η “Σχεδία” και το διοικητικό της συμβούλιο, είναι ότι τα Κέντρα Πρόληψης, με την πολυετή παρουσία τους στην κοινότητα, έχουν εδραιώσει τη θέση τους στη συνείδηση του κόσμου και ότι, αν η κεντρική πολιτεία νοιάζεται για την πρόληψη κατά των εξαρτήσεων, που η άποψή μας είναι ότι νοιάζεται, εκείνο το οποίο θα καταλήξει να κάνει, είναι να όχι προωθήσει την πρόληψη σε μία απρόσωπη, κεντρική δομή, αλλά να ενισχύσει τα κατά τόπους Κέντρα Πρόληψης, κυρίως με προσωπικό, αλλά και με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ