Δευτέρα 25.11.2024
More

    Διήμερο σεμινάριο για τη μελισσοκομία

    Το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ διοργανώνουν διήμερο ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα «Τα ορεινά συστήματα για τις μέλισσες- αποθετήριο βιοποικιλότητας για το παρόν και το μέλλον της Μεσογείου».

    Το ενημερωτικό σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή (π.χ. αγρότες, μελισσοκόμους, γεωπόνους, απασχολούμενους στον αγρο-διατροφικό τομέα), και στο προσωπικό των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Οι κύριες θεματικές του σεμιναρίου είναι η μεγάλη ποικιλότητα των επικονιαστών της Ελλάδος και η σημασία των ορεινών συστημάτων της χώρας, καθώς και η φιλική προς τους επικονιαστές διαχείριση των φυσικών και αγροτικών συστημάτων με στόχο τη διατήρηση των επικονιαστών: μελισσών, σφηκών, μυγών, σκαθαριών, πεταλούδων και  νυχτοπεταλούδων.Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου που ακολουθεί.

    Κύριος στόχος του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με τη σπουδαιότητα των επικονιαστών στα φυσικά και αγροτικά συστήματα, των επιπτώσεων από τη μείωσή τους παγκοσμίως καθώς και στη χώρα μας και των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. Πρωτοτυπία του, η διαδραστική εκπαίδευση των συμμετεχόντων που συνδυάζει θεωρητικές γνώσεις –δοσμένες με εκλαϊκευμένο τρόπο– και πρακτικές δραστηριότητες καταγραφής και αναγνώρισης των εντόμων επικονιαστών.

    Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση με εισηγήσεις και συζήτηση που θα λάβουν χώρα στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Χώρου «Δ. Χατζής» (6 Ιουνίου, 10:00-13:30), καθώς και εργασία πεδίου για την υλοποίηση εργαστηρίου καταγραφής και αναγνώρισης των επικονιαστών και των φυτών σε ανθοφορία, σε φυσικό περιβάλλον(7 Ιουνίου, 09:30-15:00). Η παρουσίαση ενδεικτικών αποτελεσμάτων του εργαστηρίου θα διεξαχθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (Ασπράγγελοι, Ζαγόρι).

    Εισηγητές θα είναι η Θεοδώρα Πετανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Νάκας, Βιολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και η Μαρία Τζαννέτου, Γεωπόνος, MScΠανεπιστημίου Αιγαίου.

    Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «LIFE4Pollinators (LIFE18 GIE/IT/000755) – Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο» (https://www.life4pollinators.eu/) που στοχεύει στη βελτίωση της διατήρησης των εντόμων επικονιαστών και των εντομόφιλων φυτών στην Μεσόγειο. Το έργο LIFE18 GIE/IT/000755υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2019, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και εταίρους από την Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία. Σκοπός του έργου είναι η εκλαϊκευμένη μεταφορά επιστημονικής γνώσης σχετικά με τους επικονιαστές σε διάφορους αποδέκτες, στοχεύοντας στη βελτίωση της διατήρησης των εντόμων επικονιαστών και των εντομόφιλων φυτών στην περιοχή της Μεσογείου. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί ενημερωτικό υλικό (οδηγοί πεδίου, εγχειρίδια, εργαλεία παρατήρησης, κ.ά.), και με το πέρας του σεμιναρίου θα σταλούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στα 26510 21834, 26530 22245, και 27550 22021 έως την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ