Παρέμβαση σχετικά με το ΠΔ της λίμνης κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με εκτενή ανακοίνωση από το γραφείο του αν. υπουργού Σ. Φάμελλου.
Με την ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια απάντησης στις αιτιάσεις τοπικών φορέων για το μικρό χρονικό διάστημα διαβούλευσης πριν οδεύσει προς το ΣτΕ. Κυρίως επισημαίνεται ότι έχει υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, ότι έχουν ενσωματωθεί ή θα αξιοποιηθούν οι παρατηρήσεις που έγιναν και ότι δεν τίθεται στην ουσία θέμα άλλης διαβούλευσης.
«Το ΥΠΕΝ ήρθε αντιμέτωπο με ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εκδοχών σχεδίου Π.Δ. για την Παμβώτιδα που υπήρχαν στο Υπουργείο, χωρίς ποτέ να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναλήφθηκε μια δύσκολη και πολύπλοκη πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νέο Π.Δ., με σεβασμό σε όλες τις διαφοροποιήσεις και τις παρατηρήσεις των πολλαπλών εκδοχών του, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική ΕΠΜ που είχε εκπονηθεί στην περιοχή. Η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε παρά το γεγονός ότι ήδη έχει αρχίσει το μεγάλο έργο εκπόνησης ΕΠΜ, Π.Δ. και Διαχειριστικών Σχεδίων για το σύνολο της χώρας», επισημαίνεται.
«Μετά τη σύνταξή του ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα (21/12/2018-21/01/2019), στην οποία συμμετείχαν πλήθος πολιτών και φορέων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, πραγματοποιήθηκε και ημερίδα με θέμα «Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για τον χαρακτηρισμό της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων, ως Περιφερειακού Πάρκου και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης» στα Γιάννενα στις 21 Μαρτίου 2019. Με δεδομένη την πολιτική βούληση να ενσωματωθεί η πλειονότητα των σχολίων και να επιλυθούν τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν, χρειαζόταν χρόνος. Συνολικά, από τη δημόσια διαβούλευση συλλέχθηκαν 95 σχόλια» προστίθεται. Γίνεται δε αναφορά σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις από φορείς που ενσωματώθηκαν στο σχέδιο Π.Δ. ενώ σημειώνεται ότι «υπήρξαν και σχόλια (κυρίως όσον αφορά αλλαγές στη ζωνοποίηση) τα οποία θα ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια εκπόνησης της νέας ΕΠΜ, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις που θα υιοθετηθούν στο Σχέδιο Διαχείρισης, καθώς οι περιορισμοί σε χρονικό και πρακτικό επίπεδο δεν επέτρεπαν την υιοθέτησή τους επί του παρόντος».
«Το Π.Δ. είναι πλέον έτοιμο να κατατεθεί στο ΣτΕ. Η μόνη εκκρεμότητα είναι η, βάσει του νόμου 3937/2011, γνωμοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Επιτροπής ΦΥΣΗ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το διαβιβαστικό δεν τίθεται προς γνωμοδότηση, αλλά απλά κοινοποιείται στους υπόλοιπους φορείς. Δεδομένου ότι υπήρξε όλη αυτή η μακρά περίοδος κατάθεσης σχολίων -τόσο μέσω της δημόσιας διαβούλευσης όσο και της ημερίδας- δεν απαιτείται περισσότερος χρόνος για μία καθαρά τυπική διαδικασία», τονίζεται καταληκτικά.
«Αν κοινός τόπος είναι ότι η προτεραιότητα εδώ και καιρό ήταν η έκδοση του συγκεκριμένου Π.Δ. προκειμένου να προστατευθεί η λίμνη Παμβώτιδα και με δεδομένο ότι ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις, παρατηρήσεις, ενστάσεις των τοπικών φορέων και των πολιτών, προς τι αυτή η εναντίωση στην ολοκλήρωσή του;» είναι το ερώτημα που τίθεται.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY