Τετάρτη 22.01.2025
More

    Αποχρώσεις- Δύο γραμμές για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων

    Αυτήν την περίοδο διαμορφώνονται δύο γραμμές πολιτικής σκέψης και παραγωγής πολιτικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Η πρώτη είναι η κυρίαρχη και πιο διαδεδομένη, είναι παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται με προσωρινά μέτρα. Αυτό
    υλοποιεί και η χώρα μας και παρά τις αντιδράσεις που μπορεί να έχει κάποιος για τις ασφαλιστικές δικλείδες κυρίως στην αναστολή των συμβάσεων ή για την προτροπή να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος των μισθών από την κυβέρνηση, το πλαίσιο μέτρων παραμένει σε ένα θετικό δρόμο. Σε αυτήν την περίπτωση, διακρίνεται και μια στάση αναμονής μπροστά σε εξελίξεις που δεν ξέρει κανείς προς τα πού τραβούν, οπότε πολλά μέτρα για την οικονομία παραπέμπονται στο μέλλον.

    Η δεύτερη προσέγγιση είναι αυτή των εμπροσθοβαρών μέτρων, που στην Ελλάδα εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία τάση να μεταφερθεί η γραμμή αντιμετώπισης των επιπτώσεων σήμερα με πολύ χρήμα στην αγορά και πλήρεις καλύψεις όσων πλήττονται σε μισθούς, απώλειες εσόδων κλπ. Η σκέψη εδώ είναι ότι τα περισσότερα πρέπει να γίνουν τώρα ώστε να προλάβεις όσα μπορεί να γίνουν στο μέλλον και να μην επιδέχονται διορθώσεις.

    Δεν είναι σίγουρο αν μπορούμε να πούμε την πρώτη προσέγγιση «συντηρητική» και τη δεύτερη «προοδευτική». Και σαφώς, στο τέλος, μεγαλύτερη σημασία έχει να συνδυαστούν οι δύο προσεγγίσεις παρά να συγκρουστούν. Να καλυφθούν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση και αληθινό χρήμα, να υπάρχει όμως και πρόβλεψη και για την κίνηση της οικονομίας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Φαίνεται όμως ότι αυτός ο συνδυασμός δεν προχωρά, ακριβώς γιατί κάθε προσέγγιση παράγει και συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα. Τι θα γίνει αν δεν υπάρχουν πχ κρατικά έσοδα τον Σεπτέμβριο; Θα πάμε σε νέες μορφές μνημονίων; Από την άλλη, αν δεν στηριχθεί σήμερα ο εργαζόμενος και ο παραγωγός, θα υπάρχουν δυνάμεις στην αγορά το καλοκαίρι όταν οι επιχειρήσεις θα κληθούν να παλέψουν για την ανάκαμψη; Και σε επίπεδο κοινωνικό, τώρα που οι πολίτες που πλήττονται δημιουργούν κάθε μέρα και νέα χρέη, θα μπορέσουν χωρίς στήριξη, να αγωνιστούν στο μέλλον για να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας;

    Πολλά θα κριθούν πάντως από το χρονικό εύρος της κρίσης. Οπότε με την ευχή να πάνε όλα καλά, θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικές ακόμα εβδομάδες για να δούμε και προς πού κινούνται τα πράγματα.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ