«Λαϊκισμοί και μερεμέτια» ήταν κατά τον δήμαρχο κ. Μπέγκα, οι δημόσιες τοποθετήσεις αιρετών αλλά και πολιτών για το Νόμο 5092/2024…
Το είπε μία φορά στις 22 Απριλίου στο δημοτικό συμβούλιο, τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη της «Ε» και μία ημέρα μετά τις δηλώσεις που είχαν κάνει επί του θέματος και των εξελίξεων οι κάτοικοι περιοχών όπως ο Μάτσικας, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δημ. σύμβουλος Παν. Κολόκας…
Και το είπε και μία δεύτερη φορά στις 25 Απριλίου στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Μανιάτη…
Όμως στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κοντογεώργη και τον Γεν. Γραμματέα Χωροταξίας του ΥΠΕΝ κ. Μπακογιάννη στις 23 Μαΐου, δεν είπε το ίδιο…
Και ακολούθως που προέκυψε το ζήτημα με τις κατεδαφίσεις στην «Κυρά Φροσύνη», ο δήμος Ιωαννιτών αρκέστηκε στο ότι θα πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και επίσης πως η «Κυρά Φροσύνη» δε θα κλείσει…
Αν και τελικά έκλεισε και ξηλώθηκαν σχεδόν τα πάντα και όπως μαθαίνουμε – αλλά δεν προλάβαμε να το διασταυρώσουμε – το ξήλωμα θα πρέπει να συνεχιστεί…
Για να φτάσουμε στα μέσα Ιουνίου, δύο μήνες και κάτι από την ψήφιση του νέου Νόμου που αλλάζει το ισχύον καθεστώς στην παραλίμνια περιοχή ως προς το ιδιοκτησιακό και οδηγεί στον επανακαθορισμό της οριοθέτησης για να έρθει η ΔΗΑΝΕΤΑΙ και να ζητήσει πρώτη – πρώτη να ισχύσουν οι ευεργετικές διατάξεις του νέου Νόμου στην περίπτωση της «Κυρά Φροσύνης»…
Ψευτοπαλικαρισμοί θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά εμείς θα προτιμήσουμε να πούμε πως ήταν «λεκτικές υπερβάσεις» ενόψει και των εκλογών…
Το ζήτημα είναι ένα και απολύτως σαφές. Ο δήμος Ιωαννιτών οφείλει να σταθεί δίπλα στους ιδιοκτήτες στον Μάτσικα, στους Λογγάδες, στην Αμφιθέα και αλλού και όχι απέναντί τους…
Κι εκείνοι το ίδιο ζητούν εδώ και χρόνια με αυτό που ζητά σήμερα ο δήμος για την «Κυρά Φροσύνη».
Να τους αναγνωριστούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και να γίνει νέα οριοθέτηση του αιγιαλού…
Είναι δύο μεγάλα κοινωνικά ζητήματα υψηλής έντασης που θα μας απασχολήσουν ως τοπική κοινωνία το επόμενο διάστημα…
Το ένα είναι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο ΠΓΝΙ και το αν και με ποιον τρόπο θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τους εργολάβους…
Το δεύτερο είναι το ζήτημα που προέκυψε με τους εστιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο που ειδοποιήθηκαν ότι θα πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτιά τους, τον Αύγουστο έχοντας συμπληρώσει δύο έτη διαμονής σε αυτά…
Ο νέος εσωτερικός κανονισμός δίνει ανώτατο χρονικό περιθώριο δύο ετών για τη διαμονή στην Εστία, όμως δεν υπάρχει απάντηση από κανέναν, τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά με την αναζήτηση και εύρεση στέγης…
Για να είναι δικαιούχοι δωματίων στις Εστίες, θα πει ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που είναι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα κατά πρώτο λόγο…
Παιδιά δηλαδή που με δυσκολία πληρώνουν και τα 40 ευρώ το μήνα ή παιδιά που σπουδάζουν και εργάζονται παράλληλα για να τα φέρουν βόλτα…
Που θα βρουν σπίτι τα παιδιά αυτά στην πόλη για να μείνουν, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν τα μαλλιοκέφαλά τους για κάτι τρώγλες και κάτι ερείπια;
Και το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό της διετούς παραμονής στις Εστίες, αλλά και οι φορείς της τοπικής κοινωνίας να καθίσουν να σκεφτούν και να προτείνουν λύσεις για το πως μπορεί να γίνει απόσβεση αυτής της κρίσης…
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ