Δευτέρα 25.11.2024
More

    Ο εκσυγχρονισμός και η ανασύνταξη του Ε.Σ.Υ. δεν επιτυγχάνονται με κακές μεταρρυθμίσεις

    «Αποτελεί πάγια τακτική αυτής της κυβέρνησης να παρουσιάζει με όρους ‘εκσυχρονισμού’ τα νομοσχέδια που προτείνει» σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”, περνώντας στην ουσία του Νομοσχεδίου και αναλύοντας τις διατάξεις του.

    Ο κ.Τσίμαρης υπογράμμισε ότι με το παρόν Νομοσχέδιο δημιουργείται το Εθνικό Δίκτυο Ψυχικής Υγείας, το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα, με σχετικές αρμοδιότητες Διοίκησης στον Υποδιοικητή της κάθε Υ.Π.Ε. σπεύδοντας στη συνέχεια να υποβάλλει τα ερωτήματα: «αφού η διαδικασία επιλογής υποδιοικητών ΥΠΕ ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί πουθενά στις προϋποθέσεις και στα κριτήρια επιλογής των υποδιοικητών δεν υπάρχει έστω ένα προαπαιτούμενο σχετικό με θέματα ψυχικής υγείας; , Γιατί η κυβέρνηση αποφασίζει να αφήσει στα χέρια επτά (κομματικά επιλεγμένων) νέων υποδιοικητών την ψυχική υγεία των Ελλήνων;».

    «Θα οδηγηθούμε σε ένα μη αποτελεσματικό διοικητικό και επιστημονικό συντονισμό των μονάδων ψυχικής υγείας κάθε υγειονομικής περιφέρειας, το οποίο θα αποτύχει» τόνισε με έμφαση ο Βουλευτής Ιωαννίνων, βασιζόμενος στις υπάρχουσες Υγειονομικές Περιφέρειες, όπου ήδη παρατηρούνται πληθυσμιακές ανισότητες και κακή γεωγραφική κατανομή, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη που χωρίζεται στη μέση και ανήκει σε δύο ΔΥΠε.

    «Η ολοκλήρωση  της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στις αρχές της τομεοποίησης και της κοινοτικής ψυχιατρικής, της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, της  κοινωνικής επανένταξης και της συνεχούς ψυχιατρικής φροντίδας έχοντας ως επίκεντρο της εξατομικευμένη ολιστική αντιμετώπιση και συνεχιζόμενη υποστήριξη» δήλωσε ο Βουλευτής Ιωαννίνων, ρωτώντας εν συνεχεία τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιο πλαίσιο πρόκειται να οριστούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας της εν λόγω μεταρρύθμισης από τους ειδικούς επιστήμονες και λειτουργούς του συστήματος.

    Ο κ.Τσίμαρης άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ το νομοσχέδιο καταργεί διοικητικά τα ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία, στην κατεύθυνση της απασυλοποίησης, δεν προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία νέων μονάδων ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στο σύστημα των υπηρεσιών. Παράλληλα καυτηρίασε την επιλογή της να υπαχθούν στον ΕΟΠΑΕ όλοι οι οργανισμοί όπως ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ‘ΑΡΓΩ’, ‘ΙΑΝΟΣ’, ‘ΔΙΑΠΛΟΥΣ’ χωρίς να παρέχεται  η παραμικρή μνεία για την λειτουργία των κέντρων πρόληψης. Έκανε δε ειδική αναφορά στο  κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής κοινωνικής υγείας «σχεδία» ,  το 1ο κέντρο πρόληψης στην Ελλάδα και αποτέλεσε πρότυπο λειτουργίας και οργάνωσης για τα υπόλοιπα κέντρα πρόληψης που δημιουργήθηκαν στην πορεία. Καμία κατοχύρωση δεν παρέχεται για τη λειτουργία αυτών των κέντρων πρόληψης μετά το 2017 που λήγει το πρόγραμμα.  Όλες οι αρμοδιότητες για πρόληψη και απεξάρτηση  εκχωρούνται  στον υπό σύσταση θεσμό του «πανίσχυρου» πλέον Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε.  , που  θα ελέγχει με απόλυτο τρόπο κάθε πτυχή της ψυχικής υγείας.

    Αναφορικά με την επίταξη των γιατρών ,ο Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για τακτικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε» ,με τις απειλές για επιβολή κυρώσεων αν οι ιδιώτες γιατροί δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, να  παραπέμπουν σε άλλες εποχές, και να λειτουργούν στην ουσία  τιμωρητικά για τους πολίτες. Σε σχέση δε με το άρθρο 65 που αναφέρεται στην ενίσχυση των δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες γιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία,-ο κ.Τσίμαρης το έκρινε σθεναρά ως αντισυνταγματικό γιατί όπως επεσήμανε ο ίδιος, καταργεί τις αρχές τόσο της αναλογικότητας όσο και της ισότητας.

    «Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση, είναι ότι ως Πολιτεία έχουμε χρέος. Είναι χρέος μας αντί να τα μετράμε όλα με όρους κόστους και τιμής να σώσουμε προπάντων τη δική μας «τιμή» ως Βουλευτές και Υπουργοί του Κράτους, υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της χώρας, επιφυλάσσοντάς τους ένα όσο το δυνατόν γίνεται ισορροπημένο και άρτιο περιβάλλον χωρίς διακρίσεις. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα, θα πρέπει να είναι κυρίαρχα δημόσια και δωρεάν με επίκεντρο το άτομο και τις εξατομικευμένες ανάγκες του, σε αντίθεση με όσο προωθούνται στο παρόν νομοσχέδιο γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ