Οι ΗΠΑ ζητούν απαντήσεις από την Κίνα
Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα επιτρέπονται οι υιοθεσίες παιδιών από την Κίνα προς οικογένειες του εξωτερικού, διακόπτοντας ένα πρόγραμμα που είχε βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά να βρουν νέα σπίτια.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελούν άτομα που θέλουν να υιοθετήσουν τα θετά παιδιά τους από την Κίνα ή παιδιά με τα οποία έχουν δεσμούς αίματος. Η ανακοίνωση έγινε από την Mao Ning, εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, την Πέμπτη χωρίς όμως να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν το Πεκίνο σε αυτή την απόφαση.
«Θέλουμε να εκφράσουμε την εκτίμησή μας σε αυτές τις ξένες οικογένειες και κυβερνήσεις, που επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδιά από την Κίνα, για τις καλές προθέσεις τους, την αγάπη και την καλοσύνη που έχουν δείξει», δήλωσε η Ning.
Η διακοπή του προγράμματος υιοθεσίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, την χώρα που έχει υιοθετήσει 82.674 παιδιά από την Κίνα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη. Σε μηνύματα που αργότερα αναρτήθηκαν στα social media, το Αμερικανικό State Department ενημερώνει κέντρα υιοθεσίας στις ΗΠΑ ότι η Κίνα αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις υιοθεσίες παιδιών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με εξαίρεση τα παιδιά που έχουν ήδη λάβει επίσημη άδεια για να ταξιδέψουν στην Αμερική.
Το State Department αναφέρει ότι έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τις κινεζικές αρχές, προσθέτοντας: «Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες που ακόμη περιμένουν έγκριση για την ολοκλήρωση της υιοθεσίες και συμπάσχουμε με την κατάστασή τους». Οι υιοθεσίες από την Κίνα προς το εξωτερικό είχαν μειωθεί δραστικά ήδη από το 2020, λόγω της πανδημίας, ενώ το πολιτικοοικονομικό κλίμα στην χώρα, αλλά και η κατάσταση των δημογραφικών της, έκαναν την διακοπή του προγράμματος να μοιάζει όλο και πιο πιθανή.
Στα social media υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων από θετούς και υποψήφιους θετούς γονείς, αλλά και από άτομα που μεγάλωσαν με θετές οικογένειες. Για κάποιους, η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης θα επηρεάσει και τα παιδιά που είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν, κάνοντας σχεδόν απίθανη την αναζήτηση των βιολογικών τους γονιών. Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι όσοι είδαν την απόφαση με θετικό μάτι, υποστηρίζοντας ότι είναι προτιμότερο τα παιδιά να μένουν στην χώρα γέννησής τους.
Σε ανακοίνωση του, το Nanchang Project, μια οργάνωση με βάση τις ΗΠΑ η οποία βοηθά παιδιά που είχαν υιοθετηθεί να εντοπίσουν τους βιολογικούς γονείς τους στην Κίνα, έγραψε ότι πρόκειται για «το τέλος μίας εποχής». Σύμφωνα με το Nanchang Project, οι υιοθεσίες ακολουθούσαν πτωτική τάση εδώ και χρόνια, αποδίδοντας την αλλαγή στην βελτιωμένη οικονομία της Κίνας, αλλά και στη μείωση των γεννήσεων.
Επιπλέον, οι κινεζικές οικογένειες φαίνεται να μην έχουν πλέον τόσο μεγάλη προτίμηση προς τα αρσενικά παιδιά. Στο παρελθόν, η λεγόμενη «πολιτική ενός παιδιού», που ήταν σε ισχύ μέχρι το 2016, οδηγούσε πολλές οικογένειές να δίνουν προς υιοθεσία τα παιδιά τους και ειδικότερα αυτά θηλυκού φύλου.
Με πληροφορίες από Guardian