Πέμπτη 19.09.2024
More

    Ευαισθητοποίηση στην αντιμετώπιση της άνοιας

    Ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την ανίχνευση διαταραχών μνήμης σε πολίτες των Ιωαννίνων, αλλά και επιστημονικές προσεγγίσεις για την αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων της άνοιας και των τρόπων αντιμετώπισής της, θα παρουσιαστούν στην ημερίδα που διοργανωθεί ο δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Νευρολογική Κλινική του ΠΓΝΙ αύριο Τετάρτη στις 18.00 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

    Ο τίτλος της ημερίδας είναι «Υγιής και ενεργός γήρανση – Είναι επιλογή μου» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα για το Αλτσχάιμερ. Κομβικό ρόλο στην εκδήλωση θα έχουν τα στατιστικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας του δήμου Ιωαννιτών που λειτουργεί στο 2ο ΚΑΠΗ στην περιοχή του Λυκείου της Ζωσιμαίας Σχολής, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν 600 άτομα απευθύνθηκαν σε αυτόν από την ίδρυσή του τον Ιανουάριο του 2020.

    Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως που προκύπτει μέσα από τα τεστ ανίχνευσης διαταραχών της μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν τα εκατοντάδες άτομα, μέλη και μη μέλη των ΚΑΠΗ είναι ότι οι 7 στους 10 ήταν αδιάγνωστοι και δεν ελάμβαναν ιατρική παρακολούθηση.

    Η Σοφία Μαρκούλα, αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης στον δήμο Ιωαννιτών, εκτός από το επιστημονικό πρόγραμμα της εκδήλωσης αναφέρθηκε και στη διαδικασία εξέλιξης της άνοιας, στα πρώτα σημάδια που θα πρέπει να κινητοποιήσουν το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν για την καθυστέρηση στην ταχύτητα εξέλιξης της νόσου.

    «Η άνοια είναι η διαδικασία της εκφύλισης του εγκεφάλου και είναι σαν να οδηγούμε ξαφνικά ένα όχημα που μπαίνει σε μία μεγάλη κατηφόρα και αποκτά ταχύτητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, με την πρώιμη διάγνωση, είναι να καθυστερήσουμε την ταχύτητα εξέλιξης και να πατήσουμε φρένο, καθυστερώντας την εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων και για το άτομο και για το οικογενειακό περιβάλλον. Δυστυχώς, τα φάρμακα που έχουμε στη φαρέτρα μας δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια, ευτυχώς όμως έχουμε τη δυνατότητα της πρώιμης ανίχνευσης, με τεστ και βιοδείκτες που μας δίνουν τη δυνατότητα της καθυστέρησης της εξέλιξης της άνοιας, είτε με φάρμακα είτε κυρίως χωρίς φάρμακα», ανέφερε η κα Μαρκούλα.

    Οι σκέψεις για νέες δομές

    Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας παρέχει εξαιρετικά χρήσιμο έργο, ωστόσο ο δήμος Ιωαννιτών εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας και άλλων δομών όπως ένα καλύτερα οργανωμένο Κέντρο Ημέρας, ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αλλά και χώρος φιλοξενίας ατόμων με άνοια τελικού σταδίου, πιθανότατα εντός του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας. «Μπορεί να ακούγεται και να είναι σκληρό, όμως σε περιπτώσεις άνοιας τελικού σταδίου, η φροντίδα ενός ασθενούς δεν είναι εύκολη υπόθεση για το οικογενειακό περιβάλλον και θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μία τέτοια δομή», τόνισε η κα Μαρκούλα.

    Η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας

    Η Σοφία Τζιοβάρα, διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, στάθηκε στο πολύ σημαντικό έργο του Συμβουλευτικού Σταθμού, με την υπεύθυνη λειτουργίας αυτού, Ευθαλία Τσιώτση να παρουσιάζει κάποια ενδεικτικά στοιχεία από τον αριθμό των ατόμων που απευθύνθηκαν στον Σταθμό Άνοιας και υποβλήθηκαν στη συνέχεια στα τεστ ανίχνευσης.

    Τέλος, η Ελευθερία Σιαράβα, νευρολόγος, πανεπιστημιακή υπότροφος στη Νευρολογική Κλινική του ΠΓΝΙ επισήμανε πως το 70% των ατόμων που εντοπίστηκαν με κάποια διαταραχή μνήμης μέσα από τα τεστ ανίχνευσης, δεν είχε καν επισκεφθεί κάποιον γιατρό και δεν ελάμβανε ιατρικής παρακολούθησης.

    Το πρόγραμμα της ημερίδας

    Το πρόγραμμα της ημερίδας που γίνεται αύριο Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στα Γενικά Αρχεία του Κράτους εντός του Κάστρου των Ιωαννίνων έχει ως εξής:

    «Πότε υποπτευόμαστε την άνοια» Αλέξανδρος Γιαννάκης Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιμελητής Νευρολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

    «Παρουσίαση του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας του δήμου Ιωαννιτών» Ευθαλία Τσιώτση, Φυσικοθεραπεύτρια – Επιστημονικά Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας του δήμου Ιωαννιτών.

    «Ανίχνευση διαταραχών μνήμης στα Ιωάννινα-Στατιστικά δεδομένα» Ελευθερία Σιαράβα, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νευρολόγος υπότροφος Νευρολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

    «Εμπειρία Εθελοντών Ψυχολόγων» Δέσποινα Φλώτσιου, Ψυχολόγος-Γαβριέλλα Τζόκα, Ψυχολόγος-Αθηνά Μαυρίδου, Ψυχολόγος.

    Παρουσίαση της Γυναικείας Χορωδίας «Μέλισμα» του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου σε συνεργασία με μέλη του Συλλόγου «Ρεμπετόφιλοι Ιωαννίνων», υπό τη διεύθυνση της κας Γεωργίας Καρβούνη, Καθηγήτριας Βυζαντινής – Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου Ιωαννίνων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ