Τρίτη 24.09.2024
More

    Αρνητική γνωμοδότηση για τα Αιολικά στον Δήμο Ηγουμενίτσας

    Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή της συνεδρίαση γνωμοδότησε αρνητικά επί του περιεχομένου της μελέτης για το έργο: «Συγκρότημα τεσσάρων Αιολικών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), συνολικής ισχύος 24 MW, μετά των μόνιμων συνοδών τους έργων και των προσωρινών βοηθητικών, στις θέσεις «ΣΚΑΛΟΠΟΥΛΑ», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 1», «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 2» και «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 3», της Δ.Ε. Ηγουμενίτσας, Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου».

    Επισημαίνοντας στοιχεία της εισήγησης του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Θεσπρωτίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Γοργόλης τόνισε πως  η μελέτη του έργου δεν εκτίμησε τις επιπτώσεις στη μορφολογία του εδάφους, το τοπίο, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, την χλωρίδα, την πανίδα και την ορνιθοπανίδα.

    Μεταξύ, άλλων, σημειώνεται στην υπηρεσιακή εισήγηση:

    «Επίσης όπως καταδείχθηκε, η προς μελέτη οδοποιία δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς την επάρκεια των μελετώμενων οδών, με αυτά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, για την κάλυψη των αναγκών του έργου. Τέλος, θα ήταν ιδανικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων :

    • Το αιολικό δυναμικό της περιοχής και την όσο το δυνατό ακριβή γνώση της συμπεριφοράς του ανέμου (ένταση του ανέμου και τις διακυμάνσεις αυτού σε μέτρο και διεύθυνση στην περιοχή εγκατάστασης με την χρήση ανεμολογικού ιστού και την επεξεργασία των δεδομένων του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα).

    • Η εγκατάσταση να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η επιλεγμένη θέση να είναι αποδεκτή από την τοπική κοινότητα και να είναι σύμφωνη με τους περιβαλλοντικούς όρους.

    • Να ληφθεί υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων εγκατάστασης των Α/Γ.».

    Επίσης η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

    • «Λατομείο σχιστολιθικών πλακών, στη θέση «Μονοδένδρι» της Τ.Κ. Παραποτάμου του Δήμου Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (θετική γνωμοδότηση)
    • Λατομείο μαρμάρων στη θέση «Σταυρός» της Δ.Ε. Εγνατίας, Τ.Κ. Χρυσοβίτσης του Δ. Μετσόβου, Π.Ε. Ιωαννίνων» (αρνητική γνωμοδότηση)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ