Δευτέρα 30.09.2024
More

    Πέθανε ο θρύλος του NBA Ντικέμπε Μουτόμπο σε ηλικία 58 ετών

    Μετά από μάχη με καρκίνο του εγκεφάλου

    Ο πρώην σέντερ του NBA και μέλος του Hall of Fame Ντικέμπε Μουτόμπο πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου, σε ηλικία 58 ετών, τη Δευτέρα.

    «Ο Ντικέμπε Μουτόμπο ήταν απλά μεγαλύτερος και από τη ζωή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ.

    «Στο γήπεδο, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους μπλοκέρ και αμυντικούς παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. Εκτός γηπέδου, έβαλε την καρδιά και την ψυχή του για να βοηθήσει τους άλλους».

    Ο Μουτόμπο, ο οποίος διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο το 2022, έπαιξε 18 σεζόν στο ΝΒΑ για τους Denver Nuggets, Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers, New Jersey Nets, New York Knicks και Houston Rockets πριν αποσυρθεί μετά τη σεζόν 2008-09.

    Υπήρξε τέσσερις φορές ο κορυφαίος αμυντικός παίκτης της λίγκας, κέρδισε τρεις επιλογές σε All-NBA και έπαιξε σε οκτώ All-Star Games. Είναι 20ος σε ριμπάουντ (12.359) και τελείωσε με 3.289 μπλοκ καριέρας, δεύτερος μετά τον Χακίμ Ολάζουον (3.830).

    Τα περισσότερα μπλοκ τα ακολουθούσε με ένα παιχνιδιάρικο κούνημα του δεξιού του δείκτη, μια χειρονομία που έγινε η μόνιμη υπογραφή του και ενέπνευσε πολλούς άλλους μετά από αυτόν.

    «Κάθε φορά που μπλόκαρα σουτ, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να έρχονται και να προσπαθούν να σκοράρουν. Τότε συνήθιζα να κουνάω το κεφάλι μου κάθε φορά που απέκρουα το σουτ», εξήγησε κάποτε ο Μουτόμπο. «Τότε είπα, φίλε, γαμώ το… αυτό. Αυτοί οι τύποι δεν με ακούνε. Ίσως αν αρχίσω να τους κουνάω το δάχτυλο. Και θα σας πω κάτι, έχασα πολλά χρήματα εξαιτίας αυτού του κουνήματος του δαχτύλου, φίλε. Πήρα τόσα πολλά τεχνικά φάουλ, αλλά κανένας διαιτητής δεν με έδιωχνε από το παιχνίδι».

    Το φιλανθρωπικό έργο του Μουτόμπο

    Μετά την καριέρα του ως παίκτης, εργάστηκε εκτενώς για φιλανθρωπικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Υπήρξε πρεσβευτής του αθλήματος, ιδίως στην ανάπτυξη της Basketball Africa League, η οποία ολοκλήρωσε τη δεύτερη σεζόν της το 2022.

    Ο Μουτόμπο μιλούσε εννέα γλώσσες και ίδρυσε το Ίδρυμα Dikembe Mutombo το 1997, εστιάζοντας στη βελτίωση της υγείας, της εκπαίδευσης και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στο Κονγκό. Το ίδρυμά του οδήγησε στην κατασκευή ενός νοσοκομείου 170 κλινών στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα, και η εγκατάσταση αυτή έχει περιθάλψει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη δυνατότητά τους να πληρώσουν για περίθαλψη.

    Είχε επίσης υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια πολλών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Special Olympics International, του Ιδρύματος CDC και του Εθνικού Συμβουλίου του Ταμείου των ΗΠΑ για τη UNICEF.

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ