Παρασκευή 22.11.2024
More

    Δύο αρσενικά φλαμίνγκο γίνονται για πρώτη φορά γονείς (βίντεο)

    Δύο αρσενικά φλαμίνγκο του είδους lesser flamingo στο Σαφάρι Πάρκο του Ζωολογικού Κήπου του Σαν Ντιέγκο είναι πλέον και επίσημα ανάδοχοι γονείς, έχοντας αναλάβει τη φροντίδα ενός μικρού φλαμίνγκο, όπως επιβεβαίωσαν οι αρμόδιοι του πάρκου.

    Η ιστορία ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, όταν το ζευγάρι έδειξε τις δεξιότητές του στην ανατροφή, φροντίζοντας ένα ψεύτικο αυγό. Οι φροντιστές της άγριας ζωής αποφάσισαν να ανταμείψουν το ζευγάρι για τις προσπάθειές του, αντικαθιστώντας το ψεύτικο αυγό με ένα γόνιμο αυγό από ένα άλλο ζευγάρι φλαμίνγκο. Αυτή η αλλαγή επέτρεψε στο άλλο ζευγάρι να αποκτήσει δεύτερο μικρό, ενώ οι δύο αρσενικοί φλαμίνγκο ανέλαβαν τη φροντίδα του πρώτου τους μωρού.

    Τα φλαμίνγκο συνήθως γεννούν μόνο ένα μεγάλο, λευκό αυγό σε μια φωλιά από λάσπη, κατασκευασμένη με τρόπο που μοιάζει με κάστρο από άμμο. Το αυγό εκκολάπτεται αφού οι γονείς κάθονται επάνω του για προστασία, με τη φωλιά να φτάνει σε ύψος έως και δύο πόδια, περιτριγυρισμένη από χαντάκι για πρόσθετη ασφάλεια έναντι του νερού.

    Το νεοσσό φλαμίνγκο, όταν εκκολαφθεί, έχει γκρι φτερά και είναι περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις. Το ράμφος του είναι ευθύ και ροζ, όπως και τα πόδια του, τα οποία αλλάζουν σε μαύρο μέσα στην πρώτη εβδομάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς του ζωολογικού κήπου.

    Οι δύο αρσενικοί φλαμίνγκο έχουν αποδειχθεί άψογοι γονείς, εναλλάσσοντας τις ευθύνες επώασης και φροντίδας του νεοσσού. “Το ζευγάρι έχει τελειοποιήσει τα πατρικά του καθήκοντα, εναλλάσσοντας την επώαση και ικανοποιώντας το μικρό με τη βοήθεια της ‘γαλακτικής τροφής’ από τον οισοφάγο τους κάθε μέρα,” δήλωσαν οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου του Σαν Ντιέγκο.

    Το μικρό αναμένεται να παραμείνει στη φωλιά για 5 έως 12 ημέρες, όπου θα τρέφεται με το λεγόμενο “γάλα της κεκρόπης” από το ανώτερο πεπτικό σύστημα των γονιών του. Αυτή η ιδιαίτερη “γάλακτική τροφή” περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τυπικά παράγεται από αρσενικά και θηλυκά φλαμίνγκο, καθώς και από άλλα μέλη του κοπαδιού που μπορούν να λειτουργήσουν ως θετοί γονείς.

    “Οι φωνές που χρησιμοποιεί το πεινασμένο μικρό για να ζητήσει τροφή φαίνεται ότι ενεργοποιούν την έκκριση της τροφής αυτής,” ανέφεραν οι υπεύθυνοι του πάρκου. Καθώς οι γονείς θηλάζουν το μικρό τους, χάνουν προσωρινά το χρώμα τους, αποκτώντας ένα πιο αχνό ροζ ή λευκό χρώμα, το οποίο επανέρχεται όταν το μικρό γίνει ανεξάρτητο και αρχίσει να τρέφεται μόνο του.

    Όταν το μικρό είναι έτοιμο να απογαλακτιστεί, θα ξεκινήσει να τρέφεται με την ειδική τροφή σε σφαιρίδια που δίνεται σε όλα τα φλαμίνγκο του ζωολογικού κήπου, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία καθώς και την απαραίτητη χρωστική ουσία για τη διατήρηση του έντονου ροζ χρώματος των φλαμίνγκο. “Για να επιτρέψουμε στα φλαμίνγκο να τρώνε με τον φυσικό τους τρόπο (λαμβάνοντας νερό και έπειτα φιλτράροντας το), υπάρχει διαθέσιμη πηγή νερού δίπλα στην τροφή τους, ώστε να μπορούν να πάρουν μια ‘μπουκιά’ νερού μαζί με την τροφή τους, όπως θα έκαναν και στη φύση,” δήλωσαν οι υπεύθυνοι.

    Η ιστορία των δύο αρσενικών φλαμίνγκο και της φροντίδας του πρώτου τους μικρού συγκεντρώνει θετικά σχόλια, αποδεικνύοντας ότι η πατρική φροντίδα στη φύση μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές μορφές.

    Με πληροφορίες από ABC News

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ