Παρασκευή 11.10.2024
More

    Ισχυρότερο πλαίσιο για την παιδική προστασία

    Η ισχυροποίηση και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου γύρω από το ζήτημα της αντιμετώπισης της παιδικής κακοποίησης και της προστασίας των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές στα οικογενειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα, αποτελεί έναν κορυφαίο στόχο του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

    Την τελευταία πενταετία η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη νομοθέτηση νέου πλαισίου σε τομείς, όπως η αναδοχή και η υιοθεσία και με την σύσταση του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας από το καλοκαίρι του 2023 σε ένα νέο πλαίσιο για την παιδική προστασία και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης.

    Το πλαίσιο αυτών των νομοθετημάτων όπως επίσης το σχεδιασμό που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει στα Γιάννενα ο Γεν. Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κωνσταντίνος Γλούμης που παρέστη στην έναρξη των εργασιών του επιμορφωτικού σεμιναρίου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Περιφερειακό Τμήμα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

    Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο κ. Γλούμης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα ενίσχυσης του νομικού και θεσμικού οπλοστασίου για την παιδική προστασία με παρεμβάσεις, όπως ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας και πλέον και ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής.

    «Θεωρώ ότι μετά από μία πενταετία συνεχών παρεμβάσεων και διαρκούς μετάβασης και εξέλιξης, βρισκόμαστε σε μία ώριμη φάση όπου και οι επαγγελματίες στο χώρο, και οι πολίτες και οι δομές είναι ώριμες και έτοιμες να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Το μέλλον της παιδικής προστασίας βρίσκεται στην από-ιδρυματοποίηση και στη δημιουργία δομών για τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς επίσης και ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένους. Ειδικά για τα παιδιά προχωράμε γρήγορα στη θεσμική παρέμβαση και έναρξη της λειτουργίας των διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης αντί των κλειστών δομών.

    Είναι συνολικά μία πρόκληση για όλους και την Πολιτεία και τους θεσμούς της κεντρικά, αλλά και τις δομές που λειτουργούν στην περιφέρεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γλούμης.

    Στην σύντομη ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των άμεσων αναδοχών για το διάστημα 2022-2023 που ανήλθαν σε 122.

    Το σεμινάριο

    Το επιμορφωτικό σεμινάριο έχει διάρκεια τριών ημερών και η χθεσινή πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην παιδική προστασία και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. Η δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου είναι σήμερα και έχει ως θέμα της τον θεσμικό και ψηφιακό εκσυγχρονισμό για την προστασία του παιδιού ενώ ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη με θέμα, «Όλοι Μαζί: Ελπίδα για ένα μέλλον χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς».

    Στόχος των επιμορφώσεων είναι η ενδυνάμωση και η δικτύωση των επαγγελματιών της παιδικής προστασίας και η εξοικείωσή τους με νομοθετικές ρυθμίσεις, νέες μεθοδολογίες και καλές πρακτικές.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ