Παρασκευή 18.10.2024
More

    Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο νόμο για τα ζώα συντροφιάς

    Οι αλλαγές που επήλθαν στο Ν. 4830 που αφορά στα ζώα συντροφιάς δεν ικανοποιούν σχεδόν καμία από τις βασικές θέσεις των κτηνιάτρων της χώρας και ως εκ τούτου, η απόφαση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου είναι η συνέχιση της αποχής των κτηνιάτρων από τη διαδικασία της λήξης και αποστολής γενετικού υλικού στην τράπεζα DNA.

    Αυτό ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο Ιωάννης Καρακούσης, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά την ψήφιση της τροπολογίας που κατατέθηκε σε ένα άσχετο με το θέμα νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών.

    Ο κ. Καρακούσης έκανε λόγο για μία τροπολογία που αποτελεί στην πράξη «ομολογία αποτυχίας» του υπ. Εσωτερικών και προσπάθεια να μεταθέσει χρονικά προς τα πίσω τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που προέβλεπε αρχικά ο Νόμος.

    Σημείωσε μάλιστα πως η πρόσφατη αντικατάσταση της Ειδ. Γραμματέως για τα Ζώα Συντροφιάς στο Υπ. Εσωτερικών σημαίνει ακόμη περισσότερα για τις θέσεις που έχει εκφράσει ο κτηνιατρικός κλάδος επί του θέματος, επιμένοντας πως αν δεν καταργηθεί ο Νόμος αυτός, θα πρέπει να επέλθουν ριζικές αλλαγές, οι οποίες δεν επέρχονται με την παρούσα τροπολογία.

    «Υπάρχουν κάποιες αλλαγές για την οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών για το DNA και την ταυτοποίηση, όπως επίσης για τους ιδιοκτήτες των κυνηγετικών σκύλων που προφανώς έγιναν, κατόπιν των πιέσεων από τις κυνηγετικές οργανώσεις και καλώς έγιναν. Για τον κλάδο μας όμως το σημαντικό είναι να πειστεί η Πολιτεία ότι η τράπεζα DNA δεν πρόκειται να λύσει το θέμα των αδέσποτων που είναι ο στόχος. Τόσον καιρό άλλωστε που ο Νόμος είναι σε ισχύ δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια αύξηση του αριθμού των ζώων που έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Επομένως, εμείς συνεχίζουμε την αποχή από τη διαδικασία λήξης του γενετικού υλικού των ζώων και αυτό δεν έχει να κάνει με το κόστος, αλλά με το ότι θεωρούμε πως δεν πρόκειται αυτή η διαδικασία που είναι αντιεπιστημονική να συνεισφέρει στο ελάχιστο στην μείωση του προβλήματος με τον αριθμό των αδέσποτων ζώων. Παραμένει ωστόσο σταθερή η θέση μας, ότι όποιος μπαίνει στο Κτηνιατρείο μας, θα πρέπει να έχει τσιπαρισμένο το σκύλο ή τη γάτα του και δηλωμένο στο μητρώο των ζώων συντροφιάς», ανέφερε ο κ. Καρακούσης.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ