Μία φιλόδοξη παρέμβαση που θα αναβαθμίσει περαιτέρω την περιοχή του δημοτικού χώρου στάθμευσης στα Λιθαρίτσια και την οικοπεδική έκταση μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο, προωθεί ο δήμος Ιωαννιτών, όπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη.
Η παρέμβαση αυτή έχει ως βασικό στόχο να δημιουργήσει νέους κανόνες λειτουργίας στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια, το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί υπό την επίφαση της νομιμότητας ως τέτοιος, καθώς επί της ουσίας δεν έχει άδεια λειτουργίας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν εισπράττει και δεν αποδίδει ΦΠΑ…
Ο δεύτερος στόχος μέσω της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου και των χρήσεων γης στην έκταση των 11,5 περίπου στρεμμάτων που περιλαμβάνει και τα δύο οθωμανικά μνημεία (Βελή Τζαμί και Μεντρεσέ) δίπλα στη Λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας, είναι η ανάπλαση μέσω αισθητικών και λειτουργικών παρεμβάσεων στο χώρο, ώστε να καταστεί περισσότερο φιλικός και προσβάσιμος στους πολίτες, και η παρέμβαση να συνδυαστεί με το έργο που πρόσφατα ανακοινώθηκε για την ανάπλαση της περιοχής από τη Λαϊκή αγορά μέχρι το Τζαμί της Καλούτσανης.
Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν από την Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου Ιωαννιτών πολλές παράμετροι που στο παρελθόν είχαν περιπλέξει την κατάσταση του ιδιοκτησιακού.
Αυτό ήταν άλλωστε γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 όταν η τότε δημοτική αρχή Φίλιου προσπάθησε να ανοίξει το δρόμο των παρεμβάσεων στο χώρο, αλλά τότε υπήρξε εμπλοκή και με τον ΕΟΤ στον οποίο ανήκε ακίνητο και με το ΤΑΙΠΕΔ στη συνέχεια, στο οποίο εμφανιζόταν ως δημόσιο ακίνητο προς πώληση μάλιστα μαζί με άλλα ακίνητα στην πλ. Χατζή και στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων.
Είχαμε ένα ΚΑΕΚ και τώρα έχουμε τρία
Η υπόθεση δεν προχώρησε επί της ουσίας ποτέ, ούτε όμως και η υπηρεσία ενημέρωσε κάποια στιγμή το δημοτικό συμβούλιο ότι προωθείται η διαδικασία για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την ερμαφρόδιτη κατάσταση. Αυτό πλέον φαίνεται πως έγινε από την Πολεοδομία το τελευταίο διάστημα και όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση από την κα Βλάχου που εκπροσώπησε την υπηρεσία, πλέον ο χώρος έχει ξεχωριστά ΚΑΕΚ για τον χώρο του πάρκινγκ, για τον χώρο των δύο περίπου στρεμμάτων του Πνευματικού Κέντρου και του αύλειου χώρου και για τον χώρο που καταλαμβάνουν τα δύο μνημεία, έκτασης 1.700 τ.μ.
Αυτή όμως, είναι και η βασική παράμετρος στην υπόθεση με την αντιπολίτευση να διατυπώνει σαφή ερωτήματα για το αν η υπηρεσία μπορεί να διαβεβαιώσει, ότι η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου δε θα προκαλέσει νέα προβλήματα σχετικά με τους όρους δόμησης στην περιοχή και πώς διασφαλίζεται το ότι δε θα δοθεί το περιθώριο σε κανέναν να υποβάλλει ενστάσεις για υποθέσεις του παρελθόντος και για δικά του ιδιοκτησιακά ζητήματα. Η υπηρεσία παρείχε τις εν λόγω διαβεβαιώσεις αν και από την αντιπολίτευση, διατυπώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την κυριότητα του χώρου, το ενδεχόμενο να επηρεαστούν από την τροποποίηση οι όμορες ιδιοκτησίες όπως και λόγω αυτού του επηρεασμού να υποβληθούν ενστάσεις που θα προκαλέσουν – το λιγότερο – καθυστερήσεις στη διαδικασία.
Ο σχεδιασμός για το πάρκινγκ
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας περιέγραψε το στόχο του δήμου που κατατείνει κατά κύριο λόγο στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του χώρου στάθμευσης ώστε αφενός να είναι απολύτως νόμιμος και αφετέρου περισσότερο λειτουργικός με ηλεκτρονική χρέωση και πληρωμή στην έξοδο, αλλά και με παρεμβάσεις που θα μεταμορφώσουν το χώρο από την είσοδό του δίπλα στο Ρολόι μέχρι την έξοδό του, στο σημείο όπου βρίσκεται και σήμερα.
Η πρώτη βασική αλλαγή που προτείνεται είναι η κατάργηση του υφιστάμενου δρόμου μετά την είσοδο του πάρκινγκ και η μετατροπή του σε πλάτος τριών μέτρων σε πεζόδρομο. Η είσοδος των αυτοκινήτων προτείνεται να γίνει μέσω νέας διάνοιξης και θα είναι μπροστά από τα σκαλάκια που οδηγούν στο πάρκο Λιθαρίτσια, δίπλα στο κτίριο της Μεραρχίας. Τα οχήματα θα εισέρχονται στο χώρο στάθμευσης από το πρώτο διάζωμα και η έξοδος θα γίνεται από το τρίτο και τελευταίο διάζωμα όπου βρίσκεται και σήμερα η μπάρα, όπου θα γίνεται και η ηλεκτρονική πληρωμή, ανάλογα με τη χρέωση που θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Η εκτίμηση των υπηρεσιών του δήμου είναι πως τα έσοδα του πάρκινγκ μπορούν να διπλασιαστούν από τις περίπου 300.000 ευρώ που κινούνται σε ετήσια βάση. Ο κ. Γιωτίτσας τόνισε ότι υπάρχει και μία μελέτη στη διάθεση του δήμου, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία η οποία ενδιαφέρθηκε και πρότεινε το σύστημα της ηλεκτρονικής χρέωσης, η οποία καταλήγει ως συμπέρασμα στο ότι τα έσοδα του δήμου από τη χρήση του χώρου στάθμευσης μπορούν να είναι και περισσότερα από διπλάσια από τα σημερινά.
Επίσης, προτείνεται η κατάργηση των χώρων στάθμευσης για τους δημοτικούς συμβούλους μπροστά ακριβώς από το Ρολόι, ώστε ο χώρος να αναβαθμιστεί περαιτέρω και να μετατραπεί σε έναν μεγαλύτερο χώρο πρασίνου.
Η συνολική παρέμβαση όπως ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας θα υλοποιηθεί μέσω της τροποποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με το δήμο Ιωαννιτών να προχωρά σε εκπόνηση των αρχιτεκτονικών και ηλεκτρομηχανολογικών μελετών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ