Πέμπτη 24.10.2024
More

    Επί τάπητος τα προβλήματα και η λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων

    Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, συμμετείχε ενεργά στην πρώτη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Δικτύου Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή πάνω από 200 δήμων. Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Δημήτριο, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα.

    Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα η κ. Γιογλή τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Ιωαννίνων που μου παρείχε την εξουσιοδότηση να συμμετέχω σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όπως η πολυνομία και οι διαφορετικές ερμηνείες των νόμων από τα δημοτικά συμβούλια. Σε συνεργασία με άλλους δήμους και το Υπουργείο, θα καταφέρουμε να έχουμε πιο ξεκάθαρες διαδικασίες και να επιλύουμε τα θέματα γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα».

    Όπως εξήγησε η κ. Γιογλή, ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν η συνεδρίαση λογοδοσίας, η οποία συχνά αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του μεγάλου αριθμού των θεμάτων που προκύπτουν.

    Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επισήμανε ότι οι συνεδριάσεις λογοδοσίας δεν έχει νόημα να ονοματίζονται ως τέτοιες διότι καμία δημοτική αρχή δεν λογοδοτεί πουθενά αλλού πέραν των δημοτών κι άρα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα πιο σημαντικά ζητήματα και είναι αναγκαίο οι δημότες να συμμετέχουν σε αυτές, ώστε να υπάρχει πραγματική λογοδοσία προς την κοινωνία.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πρακτικά οφέλη που θα φέρει η ίδρυση του δικτύου. «Η συνεργασία μεταξύ των προέδρων δημοτικών συμβουλίων θα συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων και στη δημιουργία κοινών λύσεων για προβλήματα που είναι κοινά σε πολλούς δήμους. Στόχος είναι να βελτιώσουμε τις διαδικασίες και τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι το Δίκτυο Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα συνεχίσει τις εργασίες του, ενώ αναμένονται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του θεσμού.

    «Ο κ. Σπανάκης, υφυπουργός Εσωτερικών, δεσμεύτηκε για την ενσωμάτωση προτάσεων των προέδρων στη νέα νομοθεσία που αφορά τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Ο Δήμος Ιωαννιτών, μέσω της συμμετοχής του στην πρωτοβουλία αυτή, επιδιώκει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών του και να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία προς τους δημότες», κατέληξε η κ. Γιογλή.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ