Τετάρτη 30.10.2024
More

    Ελληνίδα κάτοικος Βαλένθια περιγράφει πώς η περιοχή έγινε πολιτεία κάτω από το νερό

    Μια Ελληνίδα που ζει στη Βαλένθια μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 72 νεκρούς.

    Η κυρία Δανάη Δεληπέτρου, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια, περιέγραψε στο iefimerida.gr τα όσα βίωσε από τις καταστροφικές πλημμύρες:

    «Είχαμε πρόβλεψη για “πορτοκαλί” συναγερμό εδώ και τρεις ημέρες, ο οποίος χθες έγινε “κόκκινος”. Πάρα πολλές υπηρεσίες έκλεισαν. Εγώ εργάζομαι στο πανεπιστήμιο, το οποίο έκλεισε. Δυστυχώς, υπήρξαν πολλοί νεκροί λόγω της πλημμύρας, διότι δεν υπάρχουν υποδομές, διότι είναι μια πόλη που δεν έχει συχνές βροχές, έχει υψηλές θερμοκρασίες. Σήμερα συνεχίζει ο κόκκινος συναγερμός και προσπαθούν οι υπηρεσίες και τα δημαρχεία να ειδοποιήσουν αγνοουμένους αυτή τη στιγμή και να αποκαταστήσουν τις ζημιές».

    «Άνθρωποι αγνοούνται, χωριά χωρίς ρεύμα»

    Σχετικά με τις εικόνες που αντίκρισε, η κυρία Δεληπέτρου ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Εγώ είμαι κοντά στο κέντρο της πόλης και ευτυχώς δεν υπάρχουν ζημιές στη δική μου περιοχή, αλλά έχουν φτάσει πάρα πολλά βίντεο στο κινητό μου με απίστευτες πλημμύρες. Στη Βαλένθια υπάρχει ένα ποτάμι το οποίο είναι ξερό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το οποίο διέσχιζε ολόκληρη την πόλη και γέμισε (από τις πλημμύρες), με αποτέλεσμα να σώσει την πόλη από πολύ μεγαλύτερη καταστροφή. Εχουμε δει εικόνες που δεν μοιάζουν αληθινές, με αυτό το ποτάμι γεμάτο, καθώς είχε μετατραπεί σε πάρκο. Το να το βλέπουμε γεμάτο με νερό είναι πραγματικά απίστευτο και είναι πάρα πολύ δυσάρεστο. Υπάρχουν χωριά χωρίς ρεύμα από χθες και άνθρωποι που ψάχνουν τις οικογένειές τους και προσπαθούν να τις εντοπίσουν».

    «Είναι πάρα πολύ τραγικό αυτό που συμβαίνει, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που είναι ακόμη αγνοούμενοι, άνθρωποι που εργάζονταν χθες και έχουν μείνει κλεισμένοι μέσα στις εταιρείες τους, διότι δεν μπορούσαν να φύγουν, άνθρωποι κλεισμένοι σε αυτοκίνητα, ακόμη και σε εμπορικά κέντρα. Υπάρχει ακόμη και γέφυρα που παρασύρθηκε ολόκληρη από το ποτάμι. Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του αιώνα στην Ισπανία. Υπήρξε σύγκριση με μια φυσική καταστροφή στη χώρα το 1996, αλλά ήδη η τωρινή έχει περισσότερα θύματα και μεγαλύτερες συνέπειες», συνέχισε η καθηγήτρια Νομικής.

    Για το πόσοι Έλληνες ζουν στη Βαλένθια και για το αν είναι όλοι ασφαλείς, η Δανάη Δεληπέτρου επισήμανε: «Δεν είμαι σίγουρη για τον ακριβή αριθμό, νομίζω κάποιες εκατοντάδες Έλληνες, πρέπει να είναι γύρω στους 200. Οι Έλληνες είναι όλοι ασφαλείς. Έχουμε ένα ελληνικό γκρουπ (επικοινωνίας) και ευτυχώς είναι όλοι καλά, αλλά φυσικά σοκαρισμένοι».

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ