Κυριακή 24.11.2024
More

    Αναθεώρηση της ΒΑΑ για ένα πιο πράσινο και ανθεκτικό μέλλον

    Την αναθεώρηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του δήμου Ιωαννιτών ενέκρινε χθες το δημοτικό συμβούλιο. Στην πρόταση που κατέθεσε στο σώμα ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας, περιλαμβάνονται 16 παρεμβάσεις πρώτης προτεραιότητας συνολικού προϋπολογισμού 63 εκ. ευρώ.

    Η αναθεώρηση της ΒΑΑ, όπως εξήγησε ο κ. Γιωτίτσας, προέκυψε από την ανάγκη ενσωμάτωσης των νέων στρατηγικών σχεδίων, της επικαιροποίησης των οικονομικών δεδομένων καθώς και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης.

    Τα κύρια σημεία της αναθεώρησης, όπως τα παρουσίασε ο αντιδήμαρχος αφορούν κυρίως την στρατηγική προσαρμογή της ΒΑΑ προκειμένου να ενσωματωθούν σχέδια και δράσεις που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στην αρχική εκδοχή, ενώ επιβάλλεται να επικαιροποιηθούν συγκεκριμένα ποσά που δεν είχαν υπολογιστεί σωστά λόγω μεταφερόμενων έργων.

    Ωστόσο, η  σημερινή διοίκηση του δήμου κατόρθωσε να ενισχύσει το πρόγραμμα με νέα έργα, αναδεικνύοντας τη δική της φιλοσοφία για τις αστικές παρεμβάσεις που θα διαμορφώσουν τον δήμο μας. Με έμφαση στις ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις, όπως αυτή της Αγίας Μαρίνας, και σε έργα με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επιδιώκεται η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων δημόσιων χώρων.

    Τα έργα επιλέχθηκαν με στόχο την άμεση υλοποίησή τους, δίνοντας προτεραιότητα σε παρεμβάσεις που δεν θα έχουν προβλήματα αδειοδοτήσεων και άλλες καθυστερήσεις.

    Προκλήσεις και Προτεραιότητες

    Σημαντικό πρόβλημα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των έργων μέσω της ΒΑΑ αποτελεί το γεγονός ότι το 50% του προϋπολογισμού είναι ήδη δεσμευμένο από μη ολοκληρωμένα έργα προηγούμενων περιόδων. Έργα δηλαδή που η προηγούμενη διοίκηση του δήμου δεν κατάφερε να ολοκληρώσει στην ώρα τους.

    Παράλληλα, η δέσμευση το 30% του προϋπολογισμού να αφορά παρεμβάσεις κλιματικής προσαρμογής, ήταν μια ακόμα δυσκολία η οποία έπρεπε να συνυπολογιστεί στην αναθεώρηση.

    Ο κ. Γιωτίτσας ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή επικεντρώνεται στην επίσπευση των μελετών ώστε τα πρώτα έργα να δημοπρατηθούν το 2025.

    «Δυστυχώς η μελετητική ωριμότητα που παραλάβαμε από την προηγουμένη δημοτική αρχή είναι μηδενική και εμείς πρέπει τώρα να τρέξουμε για να προλάβουμε τις προθεσμίες», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επίλυσης προβλημάτων και ενεργοποίησης τεχνικής στήριξης από την Περιφέρεια για την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων.

    «Η πίεση του χρόνου αποτελεί σημαντική πρόκληση», όπως τόνισε ο κ. Γιωτίτσας, καθώς η ολοκλήρωση των έργων και η άμεση βελτίωση των συνθηκών απαιτούν έγκαιρη και αποτελεσματική δράση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

    Τέλος ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι η δημοτική αρχή προγραμματίζει κι άλλες σημαντικές παρεμβάσεις με χρηματοδότηση από άλλες πηγές, όπως η αναβάθμιση των Στρατιωτικών Φυλακών, η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων, η ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς Αγίου Νικολάου και η μεταστέγαση του εργοταξίου.

    Ο αντιδήμαρχος έργων, Κώστας Γκόγκος, στη δική του τοποθέτηση τόνισε πως η ωρίμανση μελετών είναι το κύριο μέλημα της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες και την αντιδημαρχία προγραμματισμού.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ποδηλατόδρομο Μάτσικας-Πέραμα, όπου όπως είπε  απομένουν πολλά βήματα για την υλοποίηση του έργου.

    Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ανέφερε ότι οι αποφάσεις που λήφθησαν για την αναθεώρηση της ΒΑΑ πάρθηκαν μέσα σε καθορισμένα οικονομικά πλαίσια, με βασικό περιορισμό το γεγονός ότι το 50% του συνολικού προϋπολογισμού είναι ήδη δεσμευμένο για υφιστάμενα και μεταφερόμενα έργα.

    Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των αστικών παρεμβάσεων, ακολουθώντας τις επιταγές της ΒΑΑ για βιώσιμες και οικολογικά υπεύθυνες επιλογές.

    “Το πρόγραμμα αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της πόλης και τις προοπτικές της ανάπτυξής της,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι η Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται σε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ενισχύουν την ανθεκτικότητα της πόλης.

    «Με τη δέσμευση για ένα πιο πράσινο και ανθεκτικό μέλλον, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων συνεχίζει την προσπάθεια για την υλοποίηση παρεμβάσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και υπηρετούν το όραμα για μια βιώσιμη, σύγχρονη πόλη», κατέληξε.

    Τα έργα

    Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 63 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων των μεταφερόμενων από το προηγούμενο πρόγραμμα όπως είναι ο μεγάλος δακτύλιος.

    Τα έργα που εντάσσει στην τροποποιημένη ΒΑΑ η Δημοτική Αρχή είναι τα ακόλουθα:

    1. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 2.500.000

    2. Ανάπτυξη έξυπνης Πλατφόρμας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (smart cities)  Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 475.312,84

    3.  Δημιουργία ποδηλατόδρομου Μάτσικα-Πέραμα με προϋπολογισμό 4.000.000,00

    4. Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου — Κόμβος Boyιάνου) Β’ φάση με προϋπολογισμό 15.968.804,49

    5.  Αποκατάσταση και ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού στο κάστρο Ιωάννινων σε επισκέψιμο μνημείο με προϋπολογισμό 1.174.284,67

    6. Δημιουργία «Κέντρου για το Παιδί» με προϋπολογισμό 1.042.978,04

    7.  Βελτίωση αστικής κινητικότητας στο Δήμο Ιωαννιτών   Ανακατανομή του οδικού δικτύου της πόλης, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας με προϋπολογισμό 3.000.000,00

    8. Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων Δήμου Ιωαννιτών και μετατροπή τους σε πράσινους “αστικούς χώρους”

    ΥΠ1: Δημιουργία πράσινων γειτονιών στον Δήμο Ιωαννιτών (5.000.000 ευρώ).

    ΥΠ2: Δημιουργία πράσινων αυλών σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Ιωαννιτών (3.000.000 ευρώ).

    ΥΠ3: Δημιουργία πράσινου χώρου στάθμευσης στο Δημοτικό parking στα Λιθαρίτσια  (2.000.000 ευρώ)

    9. Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων (Ασλάν Τζαμί-Μεντρεσές) στη ΒΑ ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων

    ΥΠ1: Αποκατάσταση κτηρίου και Επανέκθεση Δημοτικού Εθνογραφικού Μουσείου Ιωαννίνων (Τζαμί Ασλάν Πασά) (3.300.000 ευρώ).

    ΥΠ2: Αποκατάσταση Μεντρεσέ, δημιουργία εκθεσιακών χώρων / χώρων πολλαπλών χρήσεων και διαμόρφωση προσβάσεων ΑΜΕΑ (2.700.000 ευρώ).

    10. Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως Κέντρο Προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης των Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 850.000,00

    11.  Βιοκλιματική ανάπλαση πλατείας Χατζή με προϋπολογισμό 4.000.000,00

    12. Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και χώρων στάθμευσης ποδηλάτων με προϋπολογισμό 2.000.000,00

    13. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση συστήματος ελέγχου σε κτίρια του Δήμου Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 2.000.000,00

    14. Ενίσχυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε κλάδους τοπικής οικονομικής δραστηριότητας για το ψηφιακό μετασχηματισμό με προϋπολογισμό 1.000.000,00

    15.  Κατασκευή νέου κτιρίου για τη στέγαση της Δημοτικής αγοράς της Αγίας Μαρίνας με εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού με προϋπολογισμό 7.000.000,00

    16. Δημιουργία πολιτιστικής – τουριστικής  διαδρομής στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας μέσω ανάπλασης του αστικού τοπίου

    ΥΠ1: Ανάπλαση του αύλειου χώρου του Πνευματικού Κέντρου για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και πολιτισμού.

    ΥΠ2: Ανάπλαση αστικού τοπίου περιοχής Αγίας Μαρίνας και πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Μαρίνας  με προϋπολογισμό3.000.000,00.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ