Τρίτη 05.11.2024
More

    Χριστούγεννα με υψηλότερο πληθωρισμό και ακριβότερες τιμές στην Ελλάδα

    Οι σειρές στατιστικών στοιχείων για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, ειδικά μετά την εισαγωγή του Ευρώ, δείχνουν σταθερά μία τάση: η ακρίβεια αυξάνεται ταχύτερα στην Ελλάδα, όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται στην ευρωζώνη. Και μειώνεται πολύ πιο αργά, όταν αυτός «πέφτει» στην ευρωζώνη.

    Ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι άλλος από την δομή της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτελεί ένα μάλλον ακραίο δείγμα όσον αφορά στην σύνθεσή της, στην ΕΕ, μεταξύ «κλειστής» και «ανοικτής» οικονομίας. Αυτό δεν είναι «νέο»…. Συχνά πυκνά βλέπουμε την ΤτΕ να μιλάει για χαμηλή παραγωγική ισχύ, χαμηλά επίπεδα εσωτερικού ανταγωνισμού, μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές αγορές, κυριαρχία των υπηρεσιών, και διαρκές υψηλό έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών…

    Το «νέο» αφορά στο τι σημαίνει η εκτίμηση της ΕΚΤ για νέα αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες στην ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αγγίξει πλέον το επιδιωκόμενο 2%, αφού πρώτα ανέβασε τις τιμές σε ασύμβατα με την αγοραστική δύναμη των μισθών επίπεδα.

    Τα πρώτα σημάδια αυτών των συνεπειών φαίνεται να αποτυπώνονται ήδη στα στοιχεία της Eurostat τα οποία αρχίζουν να δείχνουν αυτή την τάση του πληθωρισμού να… βιάζεται στην Ελλάδα περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

    Τα στοιχεία λοιπόν δείχνουν μία αύξηση στο 3,2% τον Οκτώβριο έναντι πληθωρισμού μόλις 2% στην ΕΕ. Τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό «λένε» ότι στην Ελλάδα ανέβηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο, ενώ τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν στο 3,1%, με την ευρωζώνη να κινείται στο 1,7% και με τον Αύγουστο να είναι στο 3,2% με 2,2% αντίστοιχα στην ευρωζώνη.

    Η κα Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι ανεξάρτητα από τι θα κάνει η ΕΚΤ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο με τα επιτόκια -η πρόβλεψη αφορά σε νέα μείωση από 0,25% μέχρι 0,5%- ο πληθωρισμός θα «τσιμπήσει» πάλι πριν ξαναγυρίσει (δεν λένε πότε) προς τα κάτω…

    Με τους μηχανισμούς που διαμορφώνονται οι τιμές στην Ελλάδα, να μην έχουν αλλάξει στο παραμικρό και με ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας υψηλής πίεσης στις ενεργειακές τιμές, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η πρόβλεψη είναι σαφής: ένας νέος κύκλος αυξήσεων των τιμών είναι … ενόψει, με την αύξηση του Οκτωβρίου να είναι πιθανώς το πρώτο σημάδι αυτής της κίνησης.

    Το ενδιαφέρον εδώ είναι να δούμε τι συνθέτει αυτή την αυξητική πορεία στον ΔΤΚ, για να μπορεί να προβλέψει κανείς από που έρχεται… το «κακό».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό παρατηρείται αύξηση στις υπηρεσίες στο 5,5%, από 4,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

    Αντίθετα η αυξητική τάση δεν φαίνεται να έχει εμφανιστεί ακόμα στον τομέα των προϊόντων και ειδικά στα «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό», όπου η ετήσια άνοδος των τιμών κινείται στο 1,5% από 2,9% ένα μήνα πριν και με τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά να καταγράφουν άνοδο τιμών κατά 1,7% από 1,8% τον Σεπτέμβριο. Και αυτή την φορά δηλαδή το επερχόμενο «τσίμπημα» των τιμών στην ευρωζώνη, ενώ φαίνεται να έχει αρχίσει αναδύεται ταχύτερα στην Ελλάδα, αυτό γίνεται με ανισομερή τρόπο μεταξύ υπηρεσιών και προϊόντων.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως για άλλη μια φορά θα πρέπει να περιμένουμε ότι στην άνοδο των τιμών η εγχώρια αγορά θα κατακτήσει και πάλι μία από τις πρώτες θέσεις στην ευρωζώνη.

    Sourcenewsit.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ